Bílkoviny, tuky, cukry a co o nich víme - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Bílkoviny, tuky, cukry a co o nich víme

Na jídlo na našem talíři se můžeme dívat jako na řízek s bramborem a oblohou nebo jako na bílkoviny, tuky a…

Tisk
E-mail
Sdílejte
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Na jídlo na našem talíři se můžeme dívat jako na řízek s bramborem a oblohou nebo jako na bílkoviny, tuky a cukry. Ukazuje se, že druhý pohled je výhodný tehdy, když chceme formovat své tělo a stravovat se podle toho, čemu se dnes říká zdravý jídelníček. Jisté je, že potřebujeme jíst, abychom získali energii. Ta nám umožní, abychom se mohli hýbat, dýchat nebo třeba myslet. Chceme-li snížit energetický příjem, není dobrý nápad některé složky ze stravy zcela vynechat. Zastoupeny by měly být všechny, ideálně podle tzv. potravinové pyramidy.

 

Proč se nebát cukrů?

Není cukr jako cukr, na jeho druhu záleží. Jednodušší cukry, jako je glukóza, fruktóza nebo sacharóza, tělo dokáže rychle zpracovat a chybějící energii z nich doplnit téměř okamžitě. Tyto cukry dodávají pohybu na dynamičnosti a jsou nezbytným pomocníkem při sportu. Energie se ale brzy vyčerpá, což se projeví pocitem slabosti a hladu. Složené cukry jsou tvořeny z mnoha cukerných jednotek. Tělo je tráví pomaleji a nedokáže z nich rychle uvolnit energii. Cukry podporují vylučování hormonu inzulinu a ten omezuje štěpení tuků a zvyšuje jejich tvorbu. „Rychlé cukry“ vedou k vyššímu uvolňování inzulinu, což má za následek i větší tvorbu a ukládání tuků. Rychle stravitelné cukry neboli cukry s vyšším glykemickým indexem (způsobují rychlý vzestup glykémie, tedy glukózy v krvi) obsahuje pečivo z bílé mouky, sladkosti, bílá rýže, brambory a sladké nápoje. Výhodnější je konzumovat cukry s nižším glykemickým indexem, které nezpůsobí tak velké výkyvy v uvolňování inzulinu. Najdeme je například v luštěninách, žitném pečivu nebo ovesných vločkách. Jednoznačně prospěšným složeným cukrem je vláknina obsažená v ovoci, zelenině, celozrnném pečivu a cereáliích. Je obtížně stravitelná, způsobuje pocit nasycení a podporuje vylučování.

 

Pozor na nadměrný příjem cukrů

Cukry jsou tedy velmi potřebné a nemusí být kalorickou bombou. Problém není v jejich energetické hodnotě, ale v jejich nadměrném příjmu, chybném výběru potravin a špatném rozložení během dne. Potrava bohatá na cukry by se neměla jíst večer, protože se uvolňuje více inzulinu a energie se ukládá ve formě tuků. Aby se energie z cukrů spotřebovala, je také potřeba se hýbat. V opačném případě dochází opět k vytváření tukových zásob.

 

Proč si dávat pozor na tuky

Dalším zdrojem energie jsou tuky. Představují rizikovou složku potravy, protože obsahují hodně energie. V jednom gramu je jí dvakrát více než v cukrech a bílkovinách. Mají ale malou sytící schopnost, tedy aby došlo k ukojení pocitu hladu, je potřeba jich sníst více. Nadbytečná energie přijatá v tucích je ukládána do tukové tkáně, protože tělo má tendenci uchovávat si energii na horší časy. Pokud se má energie spotřebovat, mobilizují se nejdříve cukry a bílkoviny. Tuky ale nelze ze stravy vyloučit. Obsahují mastné kyseliny, určité z nich (esenciální) organismus nedokáže vyrobit a rozpouštějí se v nich některé vitamíny. Obecně platí, že zdravější než tuky živočišné jsou tuky rostlinné.

 

Bílkovina = sval

Z pohledu sportovní výživy jsou bílkoviny důležité především pro tvorbu svalů. V případě potřeby slouží i jako zdroj energie, protože zisk energie z bílkovin má přednost před odbouráváním tuků. Při trávení bílkovin spaluje tělo více kalorií než při zpracování tuků nebo sacharidů. To je také důvodem, proč diety bohaté na bílkoviny vedou k vyšší redukci tuků než diety na bílkoviny chudé, i když je kalorický příjem u obou diet stejný.

Přihlašte se k odběru newsletteru: