Podvýživa,malnutrice
Témata: 

Podvýživa (Malnutrice)

Podvýživa

Podvýživou, neboli malnutricí, nazýváme stav nedostatku živin v organismu. Může se jednat o nedostatek základních živin, nebo pouze některých složek, které si organismus nedokáže sám vytvořit, například esenciálních aminokyselin, důležitých pro tvorbu bílkovin. Podvýživa je zvlášť nebezpečná při nemoci, protože nároky organismu na energii se zvětšují a tělo začne čerpat energii z bílkovin.

Proč je podvýživa v nemoci nebezpečná

Pro nemoc je tedy charakteristická proteinová malnutrice, při které dochází ke zvýšenému odbourávání bílkovin, což vede k oslabení organismu. Pacient je náchylnější ke komplikacím, a rozvoji infekce a proces uzdravování nebo hojení se komplikuje.

Další články k tématu:

Zásady správného stravování seniorů

Výživa patří mezi základní fyziologické potřeby, je důležitou podmínkou zachování lidského života a udržení zdraví. Ve vyšším věku to pak platí dvojnásob. Výživa ale neplní jenom sytící funkci, má i sociálně psychologický rozměr a stává se také určitým prostředkem prevence nemocí a malnutrice (podvýživy).

Výživa patří mezi základní fyziologické potřeby, je důležitou podmínkou zachování lidského života a udržení zdraví. Ve vyšším věku to pak platí dvojnásob. Výživa ale neplní jenom sytící funkci, má i sociálně psychologický rozměr a stává se také určitým prostředkem prevence nemocí a malnutrice (podvýživy).

Celý článek >

Zdravotníci chtějí vědět více o výživě pacientů aneb nutritionDay 2015

Stále více studií prokazuje, že stav výživy nemocného má přímý vliv na to, jak se popere se svou nemocí. Sebelepší…

Celý článek >

Podvýživa (malnutrice)

Podvýživou nazýváme stav nerovnováhy mezi příjmem živin a jejich potřebou v organismu. Je významným rizikem nemoci, protože zpomaluje uzdravení a…

Celý článek >

Odhad rizika a prevence podvýživy

Panuje mylná představa, že pacient, který si nastřádal dostatečné tukové zásoby, se podvýživy bát nemusí. V době nemoci však může…

Celý článek >

Komu hrozí podvýživa

Podvýživa neboli malnutrice je nedostatek látek potřebných ke správnému fungování celého organismu. Jejich nedostatek nemusí být přitom patrný na první…

Celý článek >

Příčiny nemocniční podvýživy

Onemocnění spojené se zánětlivou odpovědí organizmu je téměř vždy provázeno ztrátou chuti k jídlu. Souvisí to s negativním vlivem prozánětlivých mediátorů (zejména eikosanoidů a cytokinů) na produkci neuromediátorů, které podporují chuť k jídlu.

Onemocnění spojené se zánětlivou odpovědí organizmu je téměř vždy provázeno ztrátou chuti k jídlu. Souvisí to s negativním vlivem prozánětlivých mediátorů (zejména eikosanoidů a cytokinů) na produkci neuromediátorů, které podporují chuť k jídlu.

Celý článek >

Jaké důsledky má podvýživa na průběh onemocnění?

Dopady nedostatečného nutričního příjmu jsou závislé na stavu výživy před vznikem onemocnění. Pokud byl nemocný v předchorobí v dobrém funkčním a nutričním stavu, pak nemusí krátký interval sníženého příjmu stravy průběh jeho akutního onemocnění ovlivnit.

Dopady nedostatečného nutričního příjmu jsou závislé na stavu výživy před vznikem onemocnění. Pokud byl nemocný v předchorobí v dobrém funkčním a nutričním stavu, pak nemusí krátký interval sníženého příjmu stravy průběh jeho akutního onemocnění ovlivnit.

Celý článek >

O podvýživě s profesorem Zdeňkem Zadákem

Pane doktore, nakolik je podvýživa u pacientů v důsledku onemocnění rozšířená a koho se týká?

Pane doktore, nakolik je podvýživa u pacientů v důsledku onemocnění rozšířená a koho se týká?

Celý článek >

Podvýživa může za to, že jsou naši příbuzní v nemocnici dále

S panem Romanem o tom, jak se setkal s problematikou podvýživy.

S panem Romanem o tom, jak se setkal s problematikou podvýživy.

Celý článek >

Informace o podvýživě

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. hovoří o podvýživě pacientů jako důsledek nemoci.

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. hovoří o podvýživě pacientů jako důsledek nemoci.

Celý článek >
Přihlašte se k odběru newsletteru: