Výživa v nemoci
Témata: 

Výživa v nemoci

Výživa

Nemocný člověk sní méně, než člověk zdravý. Příčin je celá řada, od nechutenství až po obtíže při polykání. Normální příjem potravy se snažíme maximálně podpořit a zohlednit individuální požadavky nemocného. Můžeme upravit chuť, konzistenci, velikost porce nebo dobu příjmu potravy. Pomůže také motivace pacienta i osobní asistence při jídle. Pokud tato snaha selže, je nutné ji nahradit nebo doplnit výživou umělou. Cílem umělé výživy je udržet vyrovnanou energetickou bilanci a případně dodat chybějící živiny.

Pokud podávání výživy přirozenou cestou selže, je třeba přikročit k umělé výživě, která se dělí na výživu enterální a parenterální. Přednost má výživa podávaná enterální cestou, tedy cestou trávicího traktu. Druhou možností je výživa parenterální, kdy jsou živiny dodávány přímo do krve pomocí žilní infuze.

Další články k tématu:

Zásady správného stravování seniorů

Výživa patří mezi základní fyziologické potřeby, je důležitou podmínkou zachování lidského života a udržení zdraví. Ve vyšším věku to pak platí dvojnásob. Výživa ale neplní jenom sytící funkci, má i sociálně psychologický rozměr a stává se také určitým prostředkem prevence nemocí a malnutrice (podvýživy).

Výživa patří mezi základní fyziologické potřeby, je důležitou podmínkou zachování lidského života a udržení zdraví. Ve vyšším věku to pak platí dvojnásob. Výživa ale neplní jenom sytící funkci, má i sociálně psychologický rozměr a stává se také určitým prostředkem prevence nemocí a malnutrice (podvýživy).

Celý článek >

Jaký dopad má hubnutí pacientů v nemocnicích?

Nutriční péče aneb jak by měla správně vypadat výživa pacientů v nemocnicích. Na toto téma hovořil na ČRo 2 MUDr.…

Celý článek >

Umělá výživa

Pokud je to možné, snažíme se u nemocného udržet normální příjem potravy, kterou přizpůsobujeme tak, aby ji nemocný mohl a…

Celý článek >
Přihlašte se k odběru newsletteru: