Hořčičné kuře a brambory - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Hořčičné kuře a brambory

Ingredience kuře: 4 kuřecí prsa s kůží 4 lžičky dijonské hořčice 6 stroužků česneku 4 jarní cibulky (světlé části) 1 velký…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience kuře:

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 4 lžičky dijonské hořčice
  • 6 stroužků česneku
  • 4 jarní cibulky (světlé části)
  • 1 velký kelímek smetany 31%
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kuliček barevného pepře
  • sůl

Ingredience brambory:

  • 4 větší brambory
  • 4 jarní cibulky (zelené části)
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl

Postup:

Nejprve si uvaříme brambory. Kuřecí prsa očistíme a prstem lehce nadzvedneme kůži, aby se vytvořila malá kapsa. Do ní dáme půl lžičky hořčice, půl lžičky česneku nasekaného najemno a trochu rozmarýnu. Kůži zpátky přimáčkneme a celé kuřecí prso potřeme hořčicí. Na pánev dáme lžíci olivového oleje a rozehřejeme. Na rozehřátý olej vložíme snítku rozmarýnu a kuřecí prsa kůží dolů. Kuře pečeme z každé strany přibližně 4 minuty. Pak přidáme nakrájený česnek, jarní cibulky a kuličky barevného pepře. Přilijeme smetanu, pánev přiklopíme a vaříme na mírném plamenu dalších 8 až 10 minut. Smetanová omáčka by se nám měla zredukovat na polovinu a získat krémovou konzistenci. Délka úpravy kuřete záleží na tloušťce filetu. Pokud je omáčka hotová a kuře potřebuje ještě chvíli, můžeme přidat trochu vody.

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky a opečeme na další pánvi dozlatova. Když jsou brambory z jedné strany hotové, otočíme je, posypeme je nasekanou zelenou natí jarní cibulky, lístky tymiánu a lehce osolíme. Restujeme je zhruba další 4 minuty až 5 minut.

Hotové kuře přendáme na prkénko a nakrájíme na plátky. Omáčku zamícháme a podle chuti zlehka osolíme a opepříme.

Kuře

Energie: 1 103,80 kcal
Bílkoviny:
128,88 g
Tuky:
48,37 g
Sacharidy:
35,22 g
Draslík:
2 026 mg
Vápník:
209,70 mg
Fosfor:
1 033,30 mg

Brambory

Energie: 369,40 kcal
Bílkoviny:
4,66 g
Tuky:
21,68 g
Sacharidy:
38,80 g
Draslík:
535,90 mg
Vápník:
93 mg
Fosfor:
83,30 mg