Kapr na modro - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Kapr na modro

Kapr na modro s petrželovými bramborami, pečenými jablky a smetanovým křenem 4 porce  Ingredience 4 filety z kapra i s…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Kapr na modro s petrželovými bramborami, pečenými jablky a smetanovým křenem

4 porce

 Ingredience

  • 4 filety z kapra i s kůží
  • 20 malých kulatých brambor
  • 50 g másla
  • 1 velké červené jablko
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • ½ menšího celeru
  • 60 g čerstvého křenu
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 15 kusů hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • snítka tymiánu
  • svazek petrželky
  • 100 ml jablečného octa
  • 200 ml 31%smetany
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

Postup

Omyjeme mrkev, celer a kořenovou petržel. Poté oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do velkého hrnce a přidáme citronovou kůru, oloupanou cibuli, tymián, hřebíček, kuličky pepře a nového koření. Zalijeme asi 2 litry vody, přidáme 1 lžíci jablečného octa a přivedeme k varu. Vývar povaříme asi 10 minut.

 

Rybu zbavýme šupin. Nesmí být ale jinak porušená, aby  filet držel pohromadě. Očištěné filety dáme na hluboký talíř a zalijeme horkým jablečným octem. Plátky ryby necháme okapat, zlehka osolíme a vložíme do  zeleninového vývaru. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut.

 

Brambory omyjeme a vaříme je ve vroucí vodě přibližně 15–30 minut, podle jejich velikosti. Uvařené brambory slijeme a oloupeme. Zlehka je opečeme na pánvi na másle, nakonec je osolíme a posypeme najemno nasekanou petrželkou.

 

Do pánve dáme kousek másla a přilijeme smetanu, po 5 minutách přidáme nastrouhaný křen a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut. Ke konci zlehka osolíme a opepříme.

 

Jablka nakrájíme na kolečka, zlehka potřeme rozpuštěným máslem z obou stran a rozložíme na pekáček vyložený pečicím papírem. Každé jablko posypeme špetkou cukru. Pečeme v troubě předehřáté na 250 °C přibližně 10 minut, pak troubu přepneme na gril, aby jablka chytla zlatavou barvu. Rybu pomocí děrované naběračky opatrně vyjmeme z vývaru a dáme na talíř. Vývar přecedíme přes síto, zeleninu necháme okapat. Poté stači servírovat. Dobrou chuť.

Energie: 2 414 kcal
Bílkoviny: 85 g
Tuky: 127 g
Sacharidy: 271 g
Draslík: 8 326 mg
Vápník: 2 168 mg
Fosfor: 1 459 mg