
Kapr na modro s petrželovými bramborami, pečenými jablky a smetanovým křenem
4 porce
Ingredience
- 4 filety z kapra i s kůží
- 20 malých kulatých brambor
- 50 g másla
- 1 velké červené jablko
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 kořenové petržele
- ½ menšího celeru
- 60 g čerstvého křenu
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 15 kusů hřebíčku
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- snítka tymiánu
- svazek petrželky
- 100 ml jablečného octa
- 200 ml 31%smetany
- 1 lžička cukru
- pepř
- sůl
Postup
Omyjeme mrkev, celer a kořenovou petržel. Poté oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do velkého hrnce a přidáme citronovou kůru, oloupanou cibuli, tymián, hřebíček, kuličky pepře a nového koření. Zalijeme asi 2 litry vody, přidáme 1 lžíci jablečného octa a přivedeme k varu. Vývar povaříme asi 10 minut.
Rybu zbavýme šupin. Nesmí být ale jinak porušená, aby filet držel pohromadě. Očištěné filety dáme na hluboký talíř a zalijeme horkým jablečným octem. Plátky ryby necháme okapat, zlehka osolíme a vložíme do zeleninového vývaru. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut.
Brambory omyjeme a vaříme je ve vroucí vodě přibližně 15–30 minut, podle jejich velikosti. Uvařené brambory slijeme a oloupeme. Zlehka je opečeme na pánvi na másle, nakonec je osolíme a posypeme najemno nasekanou petrželkou.
Do pánve dáme kousek másla a přilijeme smetanu, po 5 minutách přidáme nastrouhaný křen a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut. Ke konci zlehka osolíme a opepříme.
Jablka nakrájíme na kolečka, zlehka potřeme rozpuštěným máslem z obou stran a rozložíme na pekáček vyložený pečicím papírem. Každé jablko posypeme špetkou cukru. Pečeme v troubě předehřáté na 250 °C přibližně 10 minut, pak troubu přepneme na gril, aby jablka chytla zlatavou barvu. Rybu pomocí děrované naběračky opatrně vyjmeme z vývaru a dáme na talíř. Vývar přecedíme přes síto, zeleninu necháme okapat. Poté stači servírovat. Dobrou chuť.
Energie: 2 414 kcal
Bílkoviny: 85 g
Tuky: 127 g
Sacharidy: 271 g
Draslík: 8 326 mg
Vápník: 2 168 mg
Fosfor: 1 459 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen