Štědrej večer nastal, dobroty přichystal - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Štědrej večer nastal, dobroty přichystal

Vánoce, Vánoce přicházejí… Ano, na Vánoce se těší většina z nás. Ať už to jsou děti, které se nemohou dočkat,…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Vánoce, Vánoce přicházejí… Ano, na Vánoce se těší většina z nás. Ať už to jsou děti, které se nemohou dočkat, až si rozbalí své vysněné dárky pod stromečkem, nebo my dospělí, co čekáme na zasloužený odpočinek po celoročním shonu. A přiznejme si, většina z nás má Vánoce spojené s hodováním. Tu si zobneme cukrovíčka, tady si na snídani mázneme vánočku od babičky, tam si dáme o jeden malý řízek navíc nebo si přidáme lžíci skvělého maminčina bramborového salátu. O Vánocích si chce každý dopřát jen to nejlepší.

Udržet své chutě na uzdě dá v tomto období pořádnou fušku. Ano, jeden týden v roce, kdy si drobně zahřešíme, ještě není taková katastrofa. Důležité je, jak se stravujeme po celý rok. Pokud si dialyzovaný člověk dopřeje jen na Štědrý večer nějaký ten dietní prohřešek, není to až tak velký problém. Otázkou je, zda se opravdu jedná jen o ten jeden den či týden v roce. Pacienti zařazení do dialyzační léčby mají přísnější dietní opatření, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout.

Dobroty na Štědrovečerní tabuli

I česká štědrovečerní klasika, jako je smažený kapr s bramborovým salátem a kouskem cukroví, se dá upravit do podoby, kterou si může dopřát i dialyzovaný pacient. Smažená jídla do svého jídelníčku zařadit můžeme, pokud to nebudeme dělat každý týden a zároveň jinak dáváme přednost zdravější úpravě masa. U bramborového salátu doporučujeme zvolit jiný postup přípravy. Brambory nakrájejte na menší kousky a nechte je namočené několik hodin ve vodě (klidně i přes noc). Poté vodu slijte a uvařte je v nové vodě. Takto se brambory částečně zbaví draslíku. Do salátu můžete přidat vařenou kořenovou zeleninu (zvolte stejný postup přípravy jako u brambor) a cibulku. Lehce ji osolte a dochuťte pepřem nebo dalšími bylinkami. Majonézu v zálivce alespoň částečně nahraďte bílý jogurtem, případně ji ponechte zcela bez zálivky. Pokud máte chuť na sladké, vybírejte si takové cukroví, které obsahuje sušené ovoce, ořechy či čokoládu.

Na zdravé stravování nemusíme zapomínat ani o Vánocích. Právě v tomto zimním období bychom měli myslet na to, jak podpořit svou imunitu a neodchylovat se příliš od zásad doporučeného stravovacího režimu. Do jídelníčku je proto dobré zařadit vhodné druhy ovoce a zeleniny a je potřeba dbát na pestrost a pravidelnost stravy.

Správný nutriční příjem ve stravě i o Vánocích

Dialyzovaní pacienti by měli dbát na správný nutriční příjem ve stravě. Někteří pacienti nedokáží svou denní energetickou potřebu pokrýt běžnou stravou, a právě pro ně jsou určeny speciální nutriční doplňky (nebo-li sipping), které dodají optimální energetický obsah 1,5–2,0 kcal/ml, s proteiny s vysokou biologickou hodnotou a s redukovaným obsahem elektrolytů. To vám zajistí Nutricomp® Drink Renal – nutričně kompletní výživa určená k popíjení, s vlákninou, bez lepku a klinicky významného množství laktózy.

Nic se nemá přehánět

Kromě jídla bychom měli myslet i na pitný režim a hlídat množství svého doporučeného denního příjmu tekutin, protože po Vánocích přichází konec roku a Silvestr, který máme všichni spojený s nadměrnou konzumací snad čehokoliv, a hlavně alkoholu. Moc dobře si uvědomujeme, že alkoholické nápoje je dobré konzumovat s mírou, a i zde platí totéž co u jídla. Pokud si však na Silvestra symbolicky připijeme jednou skleničkou šampaňského či vína, svět se nezboří.
I o Vánocích se dá dodržovat doporučený stravovací režim a malé prohřešky nám budiž odpuštěny. Snažme se maximálně si užít chvíle, co dělají Vánoce Vánocemi, a nemít je spojené jen s přejídáním.

Víte, že …

… bramborový salát

Bramborový salát tradičně patří na náš vánoční stůl v mnoha rodinách. Každá hospodyňka jej připravuje jinak, recepty se dědí z generace na generaci a je jen na nás, jak ho dochutíme. Mnozí z nás si možná myslí, že tato pochoutka pochází z Čech. Již dříve se však salát objevil na mnoha místech v Evropě i Asii. U nás jsme se o něm poprvé dozvěděli díky slavné kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826, která k bramborám přidávala všechny zbytky jídel. Blíže dnešnímu pojetí je recept pocházející z carského Ruska z poloviny 19. století, kde ho poprvé připravil belgický šéfkuchař Lucien Olivier. Klasická kombinace vánočního bramborového salátu a ryby se u nás rozšířila v 50. letech.

… cukroví

Lahodné vanilkové rohlíčky, perníčky, které provoní domov ještě před Štědrým dnem, kokosové kuličky, pracny, vosí hnízda nebo linecké. Kdo by nemiloval vánoční cukroví, které se často v mnoha rodinách připravuje předem a některé dámy se velmi rády chlubí množstvím a druhy, které jsou schopny napéct. Víte však, proč se vlastně tyto malé sladké zázraky pečou zrovna na Vánoce? Tradice vánočního cukroví se začala psát někde v 16. století u pohanů. Tehdy ještě nesloužilo k mlsání, ale k ochraně domu, rodiny a zvířat před temnými silami. Pohané jej věšeli na různá místa na svých staveních, do chlévů a na ovocné stromy, aby měli další rok hojnou úrodu a jejich rodina byla v pořádku. Peklo se kulaté cukroví, jež symbolizovalo Slunce, a také se dělalo ve tvaru zvířat. Avšak pozor, pokud hospodyňka cukroví připálila, hrozila jí pak nemoc nebo smrt v rodině!