Tažený jablečný závin
2 záviny
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 50 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička jablečného octa
- špetka soli
- 100 ml vlažné vody
- 1 kg jablek
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
- 4 lžičky skořice
- 2 lžíce strouhanky
Postup
V rendlíku přepustíme máslo. V misce ušleháme lžíci přepuštěného másla, vejce, vlažnou vodu a špetku soli. Ušlehanou směs postupně přiléváme do mísy s přesypanou moukou a pomalu ji zapracováváme. Těsto vypracujeme do hladka, uděláme bochánek, který položíme na pomoučený vál a přikryjeme nahřátým kastrůlkem. Pak jej necháme půl hodiny odpočinout.
Zatímco bude těsto odpočívat, očistíme si jablka a vykrájíme jádřince. Jablka nastrouháme na tenké plátky. Těsto si rozdělíme na dvě části, druhou část rozválíme do menšího obdélníku, pak ho přemístíme na pomoučenou utěrku, vyválíme do tenka a opatrně jej rukama natáhneme, aby bylo těsto téměř průhledné. Střed těsta posypeme lžící strouhanky, dáme na ní čtvrtinu jablek, lžíci cukru a lžičku skořice. Na vrch naskládáme další čtvrtinu jablek a opět posypeme lžící cukru a lžičkou skořice. Okraje těsta potřeme přepuštěným máslem. Těsto na koncích přeložíme přes jablka, opět potřeme máslem a strany zavineme přes sebe pomocí utěrky.
Závin opatrně přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho celý přepuštěným máslem a propícháme vidličkou. Stejně zpracujeme i druhou půlku těsta. Jablečný závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut. Po upečení jej opět pomažeme přepuštěným máslem a pak posypeme moučkovým cukrem.
Energie: 2 383 kcal
Bílkoviny: 47 g
Tuky: 57 g
Sacharidy: 473 g
Draslík: 1 933 mg
Vápník: 1 033 mg
Fosfor: 375 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen