Tažený jablečný závin - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Tažený jablečný závin

Vynikající tažný jablečný závin.

Tisk
E-mail
Sdílejte

Tažený jablečný závin

2 záviny

 

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička jablečného octa
  • špetka soli
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 kg jablek
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžičky skořice
  • 2 lžíce strouhanky

 

Postup

V rendlíku přepustíme máslo. V misce ušleháme lžíci přepuštěného másla, vejce, vlažnou vodu a špetku soli. Ušlehanou směs postupně přiléváme do mísy s přesypanou moukou a pomalu ji zapracováváme. Těsto vypracujeme do hladka, uděláme bochánek, který položíme na pomoučený vál a přikryjeme nahřátým kastrůlkem. Pak jej necháme půl hodiny odpočinout.

Zatímco bude těsto odpočívat, očistíme si jablka a vykrájíme jádřince. Jablka nastrouháme na tenké plátky. Těsto si rozdělíme na dvě části, druhou část rozválíme do menšího obdélníku, pak ho přemístíme na pomoučenou utěrku, vyválíme do tenka a opatrně jej rukama natáhneme, aby bylo těsto téměř průhledné. Střed těsta posypeme lžící strouhanky, dáme na ní čtvrtinu jablek, lžíci cukru a lžičku skořice. Na vrch naskládáme další čtvrtinu jablek a opět posypeme lžící cukru a lžičkou skořice. Okraje těsta potřeme přepuštěným máslem. Těsto na koncích přeložíme přes jablka, opět potřeme máslem a strany zavineme přes sebe pomocí utěrky.

Závin opatrně přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho celý přepuštěným máslem a propícháme vidličkou. Stejně zpracujeme i druhou půlku těsta. Jablečný závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut. Po upečení jej opět pomažeme přepuštěným máslem a pak posypeme moučkovým cukrem.

Energie: 2383 kcal
Bílkoviny: 47g
Tuky: 57g
Sacharidy: 473g
Draslík: 1933mg
Vápník: 1033mg
Fosfor: 375mg