Topinka s česnekem - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Topinka s česnekem

Ingredience (4 porce): 4 velké plátky bílého chleba 1 lilek (cca 350 g) 2 velké červené papriky (cca 250 g)…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience (4 porce):

  • 4 velké plátky bílého chleba
  • 1 lilek (cca 350 g)
  • 2 velké červené papriky (cca 250 g)
  • 1 střední cuketa (cca 250 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • pepř a sůl

Postup:

V misce smícháme olivový olej s citronovou šťávou a jedním stroužkem prolisovaného česneku. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká emulze.

Lilky nakrájíme podélně na plátky o tloušťce zhruba 5 mm. Z obou stran je osolíme a necháme 20 minut vypotit, poté je osušíme. V mezičase nakrájíme podélně také cuketu, stejně jako lilky. Plátky a lilky potřeme emulzí z olivového oleje, citronové šťávy a česneku. Zhruba jednu třetinu směsi si necháme na později.

Papriky opékáme ze všech stran na rozpáleném grilu 8–15 minut. Slupka musí být zlehka opečena (opálená) do černa, aby šla později snadno sloupnout. Papriky by měly být trochu změklé, ne však příliš, v salátu se nesmí rozpadat. Po upečení je dáme do mísy a přiklopíme víkem či talířem. Necháme je přiklopené 5–10 minut, slupka nám pak půjde snáze sloupnout. Mezitím si opečeme na grilu lilky a cukety, postačí přibližně 2–3 minuty z každé strany.

Papriku oloupeme a zbavíme jádřinců. Všechnu zeleninu nakrájíme podélně na nudličky a dáme do mísy. K paprikám přilijeme zbylou emulzi z olivového oleje, citronové šťávy a česneku. Přidáme nasekanou bazalku, lehce osolíme, opepříme a promícháme.

Plátky chleba opečeme na grilu do zlatova z obou stran a potřeme je česnekem. Na opečený chléb nandáme salát z pečené zeleniny a můžeme servírovat.

Nutriční hodnoty:

Energie: 1 955 (kcal)
Bílkoviny: 62 g
Tuky: 96 g
Sacharidy: 180 g
Draslík: 7 380 mg
Vápník: 994 mg
Fosfor: 1 195 mg