Komu hrozí podvýživa - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Komu hrozí podvýživa

Komu hrozí podvýživa

Podvýživa neboli malnutrice je nedostatek látek potřebných ke správnému fungování celého organismu. Jejich nedostatek nemusí být přitom patrný na první…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Podvýživa neboli malnutrice je nedostatek látek potřebných ke správnému fungování celého organismu. Jejich nedostatek nemusí být přitom patrný na první pohled (ne každý podvyživený člověk musí být například nezdravě hubený). Tím obtížnější je podvýživu u pacientů nebo vašich blízkých odhalit.

Podvýživa je závažný zdravotnický problém, který se netýká pouze rozvojových zemí. Naopak, až třetina pacientů ve vyspělých evropských zemích trpí různou formou podvýživy. V ČR je podle posledních průzkumů špatně nebo nedostatečně živeno přibližně 40 % pacientů v nemocnicích a až 60 % v domácím ošetření.

„Správně zvolená výživa včetně výživy umělé může zabránit zbytečným a předčasným úmrtím,“ tvrdí přitom profesor Zdeněk Zadák z Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice Hradec Králové, který je považován za zakladatele oboru klinické výživy v Česku.

  • Vinou špatné výživy pacientů v nemocnicích nebo v domácím prostředí hladoví v Evropě přibližně 33 milionů lidí.
  • Náklady na léčbu komplikací spojených s podvýživou dosahují v ČR odhadem 66 miliard ročně, v rámci celé Evropy se jedná o 170 miliard eur (asi 4,5 bilionu korun).
  • Při příjmu do nemocnice má asi 20 % pacientů podvýživu a jejich počet se v průběhu hospitalizace zdvojnásobuje.

Máte v rodině dlouhodobě nemocného příbuzného? V takovém případě je důležité si uvědomit, že jeho léčení a vyléčení může být ohroženo podvýživou, a to jak doma, tak i v nemocnici. Podvýživa totiž nevzniká jen z nedostatku potravy. Pacienti mohou na první pohled dostávat všechno, co potřebují, ale přesto postupně chátrají. Důvodů je víc, přijdou do nemocnice již podvyživení a standardní porce potravy jim nestačí. Nejčastějším faktorem je nechutenství plynoucí z nemoci, jenž vede k úbytku kosterního svalstva. Úbytkem svalové hmoty, k němuž dochází také po operacích, jsou ohrožení zejména senioři, kterým ztráta svalů působí větší potíže, protože se u nich nedokáže původní stav jejich objemu obnovit tak rychle.

„Velmi často dochází k tomu, že se senior dostane do nemocnice třeba se zlomeninou krčku femuru, během hospitalizace není dostatečně vyživován, dostane zápal plic, poté mu takzvaně selže srdce a už není schopen se zlepšit. Nicméně si neuvědomujeme, že za tento stav v podstatě může hlad,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc. a dodává: „V důsledku malnutrice dochází ke ztrátě svalstva a není tedy divu, že se pacient za týden nezvedne z lůžka. To následně vede k proleženinám a systémovému zánětu,“ varuje předseda Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP.

Problém se ovšem netýká jenom seniorů, ale i mladých lidí. Malnutrice může vzniknout při téměř každém onemocnění. Onkologičtí pacienti jsou také velmi ohroženou skupinou, kdy se u nich v důsledku nechutenství z chemoterapie mohou vyvinout záněty a infekce, špatně se jim hojí rány a léčba neúčinkuje tak, jak má.

Jak se léčí podvýživa

Na možnou podvýživu se v mnohých zdravotnických a sociálních zařízeních v České republice bohužel i přes vysokou odbornost zapomíná. Personál často nemá dostatek informací o tomto problému, i přes projekty Ministerstva zdravotnictví, jež na problém upozorňují. Pro více informací navštivte například www.vyzivapacientu.cz. Z těchto důvodů doporučujeme, aby se lidé aktivně ptali na výživu svých nemocných příbuzných a kontrolovali ji.

V některých nemocnicích mají odborníky na výživu, zejména na geriatrických odděleních, kteří u všech pacientů zjišťují, jestli jim v těle nechybí potřebné látky, nebo jestli příliš nezhubli. V případě potvrzení podvýživy u takového pacienta je již pozdě dodávat tělu výživu přirozenou cestou, protože potřebuje vysoké koncentrace těchto látek. Jenže nemocní lidé potřebují chybějící složky v potravě dodat do těla okamžitě, aby mohli být úspěšně vyléčeni a neobjevili se u nich další nemoci z podvýživy.

Řešením je terapeutická strava, která je namíchaná přesně podle potřeb pacienta. Běžně nebývá součástí léčebné terapie a právě terapeutická strava na míru může významně ovlivnit vyléčení.

malnutrice podvýživa