Výživa a zdraví člověka - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Výživa a zdraví člověka

Výživa a zdraví

Výživa (nutrice) je podle definice odborníků souborem pochodů, které probíhají mezi naším tělem a přijatými živinami. Pro většinu z nás…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Výživa (nutrice) je podle definice odborníků souborem pochodů, které probíhají mezi naším tělem a přijatými živinami. Pro většinu z nás výživa znamená jídlo. A když se řekne zdravá výživa, představíme si nejspíš zdravé potraviny – mléko, ovoce nebo zeleninu. Všechny potraviny musí trávicí trakt nejdříve zpracovat a rozložit na jednotlivé složky – živiny. Teprve pak je může dále využít.

Rozdělení živin

Výživu tvoří šest kategorií živin. Jsou pro tělo důležitým zdrojem energie, stavebními kameny nebo jsou důležité pro jeho správnou činnost.

Dodavatelé energie

  • tuky
  • cukry

Stavební látky

  • bílkoviny

Látky zajišťující správnou funkci organismu

  • vitaminy
  • minerály a stopové prvky
  • voda

Pozor na energii

Výživu tedy tvoří všechny živiny, které tělu nabídneme ke zpracování. Zdravá výživa dbá na správný poměr jednotlivých živin a jejich přiměřenou energetickou hodnotu. Zdravý člověk by si měl hlídat, aby potravou nenabízel tělu více energie, než dokáže fyzickou aktivitou vydat. U nemocného je naopak potřeba zajistit, aby byl příjem energie dostatečný a potrava obsahovala zdroje kvalitních bílkovin, protože v nemoci nároky těla na výživu stoupají. Pokud nejsou potřeby organismu zajištěny, tělo chřadne a proces uzdravení trvá déle.

A co dieta

Výživa je často spojována s dietou. Dietou se rozumí, že se výživa upraví tak, aby bylo dosaženo konkrétního cíle. Dietou tedy může být i obyčejné jídlo, jehož úkolem je zajištění základní výživy člověka. Redukční dieta zase směřuje k tomu, aby se člověk zbavil nadměrného tuku a snížila se jeho tělesná hmotnost. Jiné diety naopak míří k nárůstu tukových zásob a svalové hmoty. Dieta však může znamenat i určitá omezení ve výběru potravin nebo jejich úplné vyloučení, například omezení tuků u nemocných s chorobami jater nebo soli u nemocných s vysokým krevním tlakem.

Umělá výživa

Umělá výživa je určena pacientům s rozvinutou podvýživou nebo s rizikem jejího vzniku. Obsahuje koncentrované živiny v základní formě. Je vyráběna průmyslově tak, aby pokryla denní potřebu živin a energie nebo aby doplňovala nedostatečný příjem živin v dietě. Přichází na řadu v okamžiku, kdy jsou možnosti normálního příjmu potravy vyčerpány, kdy pacient nemůže nebo nechce přijímat normální jídlo v dostatečném množství anebo v potřebné kvalitě.

Je-li zachována funkce trávicího traktu, přednostně se snažíme zajistit příjem enterální cestou. Určitou formou enterální výživy jsou nutriční doplňky určené k popíjení (tzv. sipping) nebo výživa do nosních sond a výživových stomií (tzv. tubing).

Parenterální výživa obchází trávicí trakt a je podávána formou infuze speciální výživy přímo do krevního řečiště (žíly). K této formě umělé výživy se přistupuje tehdy, není-li enterální výživa možná, dostatečná nebo pokud není dobře tolerována.

dieta výživa živiny