
INGREDIENCE
- 150 g třtinového cukru
- 180 ml slunečnicového oleje
- 180 g (špaldové) hladké mouky (možno i polohrubá)
- 180 g mrkve, nastrouhané najemno
- 3 větší vejce, mírně ušlehaná
- 50 g rozinek
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 1 rovná lžička jedlé sody
- 1 rovná lžička skořice
- půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 50 g másla
- 50 g medu (dle chuti)
- 250 g Lučiny
POSTUP
Do větší mísy nasypeme cukr, přilejeme olej, vejce a zlehka promícháme. Přihodíme mrkev a hrozinky. V misce nebo na talíři si smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a koření. Přes jemné sítko vše prosejeme do mísy s ostatními ingrediencemi a mícháme do hladka. Hladké těsto nalijeme na plech nebo do vymazané dortové formy a pečeme do zlatova 30 až 45 minut v troubě předehřáté na160 °C.
V misce smícháme máslo, Lučinu a med do hladkého krému. Můžeme použít mixér, kterým krém krásně nadýcháme. Hotový krém dáme do chladna a počkáme, než vychladne karotkový korpus. Pokud připravujeme karotkový koláč na plech, rozetřeme krém po povrchu karotkového korpusu. Pokud chceme udělat dort, musíme korpus rozříznout a část krému použít na promazání. Druhou částí potřeme v tenké vrstvě povrch dortu a jeho boky.
energie: 5 121,52 kcal
bílkoviny: 87,37 g
tuky: 345,31 g
sacharidy: 449,77 g
draslík: 1 930,44 mg
vápník: 1 079,50 mg
fosfor: 851,48 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen