Cheesecake - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Cheesecake

Ingredience (8 porcí) korpus: 4 lžíce silné překapávané kávy (může být i espresso) 160 g hladké mouky 100 g másla…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience (8 porcí) korpus:

  • 4 lžíce silné překapávané kávy (může být i espresso)
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek

Ingredience náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 1 kelímek smetany 31%
  • 80 g cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 6 plátků želatiny
  • jahody
  • máta

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, překapanou kávu, máslo, žloutek a rychle vypracujeme těsto. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici alespoň hodinu odležet.

Odpočinuté těsto vyndáme z lednice, pracovní plochu si pomoučíme a těsto rovnoměrně vyválíme do kruhu o průměru přibližně 24 mm (odpovídá 20mm formě na dort). Vložíme těsto do máslem vymazané formy, pořádně vymačkáme a upravíme okraje. Těsto na dně formy na několika místech propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 20–25 minut do růžova. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout.

Když máme korpus dokonale vychlazený, můžeme začít připravovat náplň. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme 15 minut nabobtnat. Smetanu vlijeme do malého hrnce s tlustým dnem, přidáme cukr a zamícháme, aby se nám cukr začal rozpouštět. Nabobtnalou želatinu vyndáme z vody, zbylou vodu vymačkáme a želatinu dáme ke smetaně s cukrem. Na mírném plamenu směs pomalu zahříváme za stálého míchání, aby se nám želatina s cukrem rozpustila. Teplota tekutiny nesmí být vyšší než 60 °C, směs by nám po vychladnutí neztuhla.

Tvaroh dáme do mísy a po částech do něj vmícháme smetanovou směs. Když je hotovo, tvaroh se smetnou okamžitě nalijeme na vychladlý korpus. Uhladíme a necháme v lednici zatuhnout minimálně šest hodin. Hotový dort můžeme ozdobit jahodami a mátou.

Nutriční hodnoty:

Energie: 2 240 (kcal)
Bílkoviny: 129 g
Sacharidy: 182 g
Tuky: 116 g
Vláknina: 29 g
Fosfor: 0,7 g
Draslík: 10 g

 

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen

Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen