
Ingredience (8 porcí) korpus:
- 4 lžíce silné překapávané kávy (může být i espresso)
- 160 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 16 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
Ingredience náplň:
- 500 g plnotučného tvarohu
- 1 kelímek smetany 31%
- 80 g cukru
- 16 g vanilkového cukru
- 6 plátků želatiny
- jahody
- máta
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, překapanou kávu, máslo, žloutek a rychle vypracujeme těsto. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
Odpočinuté těsto vyndáme z lednice, pracovní plochu si pomoučíme a těsto rovnoměrně vyválíme do kruhu o průměru přibližně 24 mm (odpovídá 20mm formě na dort). Vložíme těsto do máslem vymazané formy, pořádně vymačkáme a upravíme okraje. Těsto na dně formy na několika místech propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 20–25 minut do růžova. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout.
Když máme korpus dokonale vychlazený, můžeme začít připravovat náplň. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme 15 minut nabobtnat. Smetanu vlijeme do malého hrnce s tlustým dnem, přidáme cukr a zamícháme, aby se nám cukr začal rozpouštět. Nabobtnalou želatinu vyndáme z vody, zbylou vodu vymačkáme a želatinu dáme ke smetaně s cukrem. Na mírném plamenu směs pomalu zahříváme za stálého míchání, aby se nám želatina s cukrem rozpustila. Teplota tekutiny nesmí být vyšší než 60 °C, směs by nám po vychladnutí neztuhla.
Tvaroh dáme do mísy a po částech do něj vmícháme smetanovou směs. Když je hotovo, tvaroh se smetnou okamžitě nalijeme na vychladlý korpus. Uhladíme a necháme v lednici zatuhnout minimálně šest hodin. Hotový dort můžeme ozdobit jahodami a mátou.
Nutriční hodnoty:
Energie: 2 240 (kcal)
Bílkoviny: 129 g
Sacharidy: 182 g
Tuky: 116 g
Vláknina: 29 g
Fosfor: 0,7 g
Draslík: 10 g
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen