9. 3. 2020
Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience:

  • 2 kuřecí skelety
  • 2 kuřecí prsa
  • 6 plátků želatiny
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • ½ menšího celeru
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 1 červená cibule na ozdobu
  • pažitka na ozdobu
  • ocet
  • sůl a pepř

Postup:

Do většího hrnce vložíme omytou a očištěnou zeleninu, kuřecí prsa a skelety, vše zalijeme 600 ml studené vody. Přivedeme k varu a opatrně pomocí lžící sebereme na hladině vysráženou bílkovinu z kuřecího masa. Vývar nemícháme, aby nebyl kalný. Poté, co vývar zbavíme nečistot, přidáme koření a vaříme vše dále na mírném ohni, vývar by měl jen lehce probublávat.

Kuřecí prsa vyjmeme cca po 45 minutách vaření, maso nesmí být uvařeno příliš, aby se nám nerozpadalo. Kuřecí skelety se zeleninou a kořením vaříme další hodinu. Pak vývar přecedíme, osolíme a necháme vše vychladnout. Ve vývaru vařenou mrkev a petržel očistíme a podélně nakrájíme na nudličky, vařená kuřecí prsa nakrájíme na tenké pruhy. Na sulc budeme potřebovat nádobu s nepřilnavým povrchem o objemu cca 800−1 000 ml, třeba formu na pečení.

Do 500 ml vychladlého vývaru vložíme plátky želatiny a necháme je asi deset minut nabobtnat.Kuřecí vývar se želatinou za občasného míchání prohřejeme, ideálně na 60 °C. Želatina se musí úplně rozpustit, ale teplota nesmí překročit 80 °C, tekutina by nám po vychlazení neželírovala. Do formy vrstvíme nakrájenou zeleninu, maso a pažitku a postupně vše zaléváme vývarem se želatinou. Formu se sulcem dáme opatrně do lednice a necháme minimálně šest hodin ztuhnout, ideální je nechat ji v lednici přes noc. Hotový sulc podáváme posypaný nakrájenou červenou cibulí na tenké plátky, pažitkou a octem s vodou (v poměru 1 : 1). Nakonec vše posypeme čerstvě mletým pepřem.

Nutriční hodnoty:

Energie: 910(kcal)
Bílkoviny: 106 g
Tuky: 15 g
Sacharidy: 86 g
Draslík: 6 117 mg
Vápník: 1 844 mg
Fosfor: 1 218 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek