Domácí sulc s kuřecím masem - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Domácí sulc s kuřecím masem

Ingredience: 2 kuřecí skelety 2 kuřecí prsa 6 plátků želatiny 2 cibule 3 stroužky česneku 2 mrkve 1 kořenová petržel…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience:

  • 2 kuřecí skelety
  • 2 kuřecí prsa
  • 6 plátků želatiny
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • ½ menšího celeru
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 1 červená cibule
    na ozdobu
  • pažitka na ozdobu
  • ocet
  • sůl a pepř

Postup:

Do většího hrnce vložíme omytou a očištěnou zeleninu, kuřecí prsa a skelety, vše zalijeme 600 ml studené vody. Přivedeme k varu a opatrně pomocí lžící sebereme na hladině vysráženou bílkovinu z kuřecího masa. Vývar nemícháme, aby nebyl kalný. Poté, co vývar zbavíme nečistot, přidáme koření a vaříme vše dále na mírném ohni, vývar by měl jen lehce probublávat. Kuřecí prsa vyjmeme cca po 45 minutách vaření, maso nesmí být uvařeno příliš, aby se nám nerozpadalo. Kuřecí skelety se zeleninou a kořením vaříme další hodinu. Pak vývar přecedíme, osolíme a necháme vše vychladnout.

Ve vývaru vařenou mrkev a petržel očistíme a podélně nakrájíme na nudličky, vařená kuřecí prsa nakrájíme na tenké pruhy. Na sulc budeme potřebovat nádobu s nepřilnavým povrchem o objemu cca 800−1 000 ml, třeba formu na pečení. Do 500 ml vychladlého vývaru vložíme plátky želatiny a necháme je asi deset minut nabobtnat. Kuřecí vývar se želatinou za občasného míchání prohřejeme, ideálně na 60 °C. Želatina se musí úplně rozpustit, ale teplota nesmí překročit 80 °C, tekutina by nám po vychlazení neželírovala.

Do formy vrstvíme nakrájenou zeleninu, maso a pažitku a postupně vše zaléváme vývarem se želatinou. Formu se sulcem dáme opatrně do lednice a necháme minimálně šest hodin ztuhnout, ideální je nechat ji v lednici přes noc.

Hotový sulc podáváme posypaný nakrájenou červenou cibulí na tenké plátky, pažitkou a octem s vodou (v poměru 1 : 1). Nakonec vše posypeme čerstvě mletým pepřem.

Nutriční hodnoty:

Energie: 910(kcal)
Bílkoviny: 106 g
Tuky: 15 g
Sacharidy: 86 g
Draslík: 6 117 mg
Vápník: 1 844 mg
Fosfor: 1 218 mg