15. 5. 2020
Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 16 g vanilkového cukru
  • 90 g studeného másla
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody
  • 200 g jahod
  • 1 lžíce (15 g) kukuřičného škrobu
  • 1 vejce na potření
  • 10 lístků meduňky
  • 30 g cukru krystal

Postup:

V míse promícháme mouku s vanilkovým cukrem (8 g) a špetkou soli. Přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo a rychle promísíme. Směs by měla připomínat drobenku. Poté k těstu po částech přidáváme studenou vodu a postupně zapracujeme, těsto by mělo být vláčné a hladké. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme odpočinout v lednici, minimálně dvě hodiny.

Těsto si můžeme připravit večer předem a nechat ho v lednici odpočívat přes noc. Čerstvé jahody omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. K jahodám přisypeme vanilkový cukr (8 g), lžíci kukuřičného škrobu a důkladně vše promícháme. V malé mističce si rozšleháme jedno vejce, kterým budeme koláč potírat.

Pečicí papír zlehka posypeme hladkou moukou a vyválíme na něm těsto do tvaru kruhu o průměru cca 25 cm. Těsto na pečicím papíře přeneseme opatrně na plech. Doprostřed těsta naložíme jahodovou směs s vanilkovým cukrem a škrobem a rozprostřeme ji na těstě tak, aby zhruba cca 4 cm okraje (kolem dokola) zůstaly volné. Okraje postupně dokola překládáme a před každým přeložením je potřeme ušlehaným vejcem, aby u sebe lépe držely.

Rozšlehaným vejcem nakonec potřeme celý koláč (jen těsto, ne jahody). Koláč pečeme na prostřední příčce v rozpálené troubě na 180 °C (spodní i dolní ohřev) 30–40 minut, dokud okraje nebudou krásně zlaté. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce. Do mixéru (blenderu) nasypeme 30 g cukru krystal, přidáme lístky meduňky a umixujeme. Meduňka cukr krásně ovoní osvěžující citronovou vůní. Pár lžičkami cukru vychladlý koláč ozdobíme, zbytek necháme na lince proschnout a uschováme v uzavíratelné skleničce na další pečení.

Nutriční hodnoty:

Energie: 1317 (kcal)
Bílkoviny: 21 g
Tuky: 81 g
Sacharidy: 120 g
Draslík: 758 mg
Vápník: 115 mg
Fosfor: 505 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek