Jahodová zmrzlina - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Jahodová zmrzlina

Ingredience na korpus (10 porcí): 350 g jahod 350 g smetany ke šlehání 31% 2 bílky 20 g cukru krupice…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience na korpus (10 porcí):

  • 350 g jahod
  • 350 g smetany ke šlehání 31%
  • 2 bílky
  • 20 g cukru krupice
  • 24 g vanilkového cukru
  • sůl

Postup:

Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Stranou si odložíme čtyři jahody a nakrájíme je na drobné kostičky. Zbytek jahod dáme společně se třemi lžícemi smetany do mixéru a umixujeme do jemného pyré.

Z bílků, s malou špetkou soli a polovinou cukru ušleháme tuhý sníh. Pak ušleháme smetanu s druhou polovinou cukru. Do ušlehané smetany jemně vmícháme jahodové pyré, najemno nakrájené jahody a nakonec ušlehaný sníh.

Směs přendáme do nádoby s víkem a dáme do mrazáku. (Pokud máte doma zmrzlinovač, postupujte podle návodu.) Po hodině ji vytáhneme a důkladně promícháme. Proces poté opakujeme každou půl hodinu alespoň ve čtyřech cyklech. Díky postupnému promíchávání během mražení narušíme ledové krystalky a zmrzlina bude jemná. Čím více cyklů v průběhu tuhnutí zopakujeme, tím více se bude později rozplývat na jazyku. Pokud budeme zmrzlinu podávat až další den, je dobré ji tak 15–20 minut předem (záleží na teplotě) vytáhnout z mrazáku, aby trochu povolila a dala se snadno servírovat.

Nutriční hodnoty na jednu porci:

Energie: 169 (kcal)
Bílkoviny: 4 g
Sacharidy: 20 g
Tuky: 10 g
Vláknina: 1 g
Fosfor: 104 mg
Draslík: 197 mg

 

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen

Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen