Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience - polévka (4 porce)

  • 3 střední mrkve
  • 1 menší kořenová petržel
  • 1 tenký plátek celeru
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 100 g čerstvých hráškových lusků
  • 100 g květáku
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Ingredience - nočky

  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného sýra (max. 30 % tuku v sušině)
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Postup:

V misce ušleháme vejce, přidáme nastrouhaný sýr, hrubou mouku, nasekané bylinky, pepř, muškátový oříšek a vše důkladně promícháme. Podle chuti můžeme lehce osolit. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme do vody. Sýrové nočky vaříme dvě až tři minuty, dokud nevyplavou na povrch.

Rychle je vyjmeme z vody, aby se nám nerozpadly, a necháme je vychladnout. Zeleninu omyjeme a očistíme. Část hráškových lusků nakrájíme na plátky, zbytek hrášku vyloupeme. Mrkev, kořenovou petržel a celer nakrájíme na tenké nudličky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky, květák rozdělíme na malé růžičky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme olivový olej. Na másle s olejem tři minuty restujeme zeleninu a pak ji zalijeme vodou či studeným vývarem.

Polévku zlehka osolíme a opepříme, přivedeme k varu a čtyři minuty povaříme. Do polévkových talířů dáme vařené sýrové nočky a zalijeme je horkou polévkou. Polévku ozdobíme nasekanou listovou petrželkou.

Nutriční hodnoty polévka:

Energie: 317 (kcal)
Bílkoviny: 10 g
Tuky: 15 g
Sacharidy: 25 g
Draslík: 1 323 mg
Vápník: 158 mg
Fosfor: 238 mg

Nutriční hodnoty nočky:

Energie: 705 (kcal)
Bílkoviny: 40 g
Tuky: 28 g
Sacharidy: 67 g
Draslík: 613 mg
Vápník: 517 mg
Fosfor: 847 mg  

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek