Jarní polévka se sýrovými nočky - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Jarní polévka se sýrovými nočky

Ingredience – polévka (4 porce) 3 střední mrkve 1 menší kořenová petržel 1 tenký plátek celeru 1 stonek řapíkatého celeru…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience – polévka (4 porce)

  • 3 střední mrkve
  • 1 menší kořenová petržel
  • 1 tenký plátek celeru
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 100 g čerstvých hráškových lusků
  • 100 g květáku
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Ingredience – nočky

  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného sýra (max. 30 % tuku v sušině)
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Postup:

V misce ušleháme vejce, přidáme nastrouhaný sýr, hrubou mouku, nasekané bylinky, pepř, muškátový oříšek a vše důkladně promícháme. Podle chuti můžeme lehce osolit. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme do vody. Sýrové nočky vaříme dvě až tři minuty, dokud nevyplavou na povrch. Rychle je vyjmeme z vody, aby se nám nerozpadly, a necháme je vychladnout. Zeleninu omyjeme a očistíme. Část hráškových lusků nakrájíme na plátky, zbytek hrášku vyloupeme. Mrkev, kořenovou petržel a celer nakrájíme na tenké nudličky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky, květák rozdělíme na malé růžičky.

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme olivový olej. Na másle s olejem tři minuty restujeme zeleninu a pak ji zalijeme vodou či studeným vývarem. Polévku zlehka osolíme a opepříme, přivedeme k varu a čtyři minuty povaříme. Do polévkových talířů dáme vařené sýrové nočky a zalijeme je horkou polévkou. Polévku ozdobíme nasekanou listovou petrželkou.

Nutriční hodnoty polévka:

Energie: 317 (kcal)
Bílkoviny: 10 g
Tuky: 15 g
Sacharidy: 25 g
Draslík: 1 323 mg
Vápník: 158 mg
Fosfor: 238 mg

Nutriční hodnoty nočky:

Energie: 705 (kcal)
Bílkoviny: 40 g
Tuky: 28 g
Sacharidy: 67 g
Draslík: 613 mg
Vápník: 517 mg
Fosfor: 847 mg