
Ingredience – polévka (4 porce)
- 3 střední mrkve
- 1 menší kořenová petržel
- 1 tenký plátek celeru
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 100 g čerstvých hráškových lusků
- 100 g květáku
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Ingredience – nočky
- 2 vejce
- 50 g strouhaného sýra (max. 30 % tuku v sušině)
- 100 g hrubé mouky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
Postup:
V misce ušleháme vejce, přidáme nastrouhaný sýr, hrubou mouku, nasekané bylinky, pepř, muškátový oříšek a vše důkladně promícháme. Podle chuti můžeme lehce osolit. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme do vody. Sýrové nočky vaříme dvě až tři minuty, dokud nevyplavou na povrch. Rychle je vyjmeme z vody, aby se nám nerozpadly, a necháme je vychladnout. Zeleninu omyjeme a očistíme. Část hráškových lusků nakrájíme na plátky, zbytek hrášku vyloupeme. Mrkev, kořenovou petržel a celer nakrájíme na tenké nudličky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky, květák rozdělíme na malé růžičky.
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme olivový olej. Na másle s olejem tři minuty restujeme zeleninu a pak ji zalijeme vodou či studeným vývarem. Polévku zlehka osolíme a opepříme, přivedeme k varu a čtyři minuty povaříme. Do polévkových talířů dáme vařené sýrové nočky a zalijeme je horkou polévkou. Polévku ozdobíme nasekanou listovou petrželkou.
Nutriční hodnoty polévka:
Energie: 317 (kcal)
Bílkoviny: 10 g
Tuky: 15 g
Sacharidy: 25 g
Draslík: 1 323 mg
Vápník: 158 mg
Fosfor: 238 mg
Nutriční hodnoty nočky:
Energie: 705 (kcal)
Bílkoviny: 40 g
Tuky: 28 g
Sacharidy: 67 g
Draslík: 613 mg
Vápník: 517 mg
Fosfor: 847 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen