11. 12. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience (4 porce):

  • 1000 g (4 × 250 g) filetů z kapra (s kůží bez kosti)
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýmu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu
  • 4 lístky šalvěje
  • 2 citrony
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • pepř a sůl

Ingredience brambory:

  • 400 g lojovitých brambor (varný typ A)
  • 10 ml smetany 31 %
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 15 g másla + máslo na vymazání zapíkací mísy
  • 1/2 kávové lžičky strouhaného muškatového oříšku
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • petrželka na ozdobu

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a na jednu hodinu až dvě hodiny dáme do studené vody. Mezitím omyjeme kapří filety a osušíme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme patnáct minut v lednici odležet. Do mističky nalijeme olivový olej, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a najemno nasekané bylinky, tymián, rozmarýn, šalvěj a estragon, vše promícháme.

Filety naskládáme na mísu kůží dolů a potřeme připravenou marinádou, přiklopíme poklicí a necháme v lednici půl hodiny odležet. Do malého rendlíčku nalijeme mléko a smetanu, přidáme strouhaný muškátový oříšek, 15 g másla a lehce osolíme. Dáme na mírný plamen a prohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky na mandolíně.

Zapékací misku vymažeme máslem a na dno skládáme první vrstvu plátků brambor tak, aby se z části překrývaly. Brambory poklademe částí nakrájené cibule a česneku a zlehka osolíme. Dáme další vrstvu brambor, pak cibuli, česnek a zase zlehka osolíme. Pokračujeme ve vrstvení pořád dokola, poslední vrstva musí být tvořena bramborami. Vše zalijeme horkou směsí mléka a smetany, kterou jsme si připravili předem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 50 minut. Brambory by měly být upečeny do měkka, horní vrstva brambor má lehce nazlátlou barvu. Při pečení je lepší zapékací misku položit na plech, kdyby nám směs smetany s mlékem přetekla přes okraje. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a na středním plamenu na něm opékáme kapří filety kůží dolů přibližně pět minut.

Pekáč či zapékací misku vymažeme zbylým máslem, poklademe citronem nakrájeným na plátky a nahoru dáme opečené filety. Pokud nemáme citrony v bio kvalitě, je lepší slupku okrájet. Kapra s plátky citronu pečeme v troubě rozpálené na 220 °C 10 až 15 minut do zlatova. Kapří filety servírujeme ozdobené plátky pečeného citronu společně s gratinovanými bramborami, vše doplníme nasekanou čerstvou petrželkou.

Nutriční hodnoty:

Energie: 2 572 (kcal)
Bílkoviny: 198 g
Tuky: 149 g
Sacharidy: 95 g
Draslík: 6 100 mg
Vápník: 899 mg
Fosfor: 4 660 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek