
Ingredience (4 porce):
- 1000 g (4 × 250 g) filetů z kapra (s kůží bez kosti)
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýmu
- 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu
- 4 lístky šalvěje
- 2 citrony
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- pepř a sůl
Ingredience brambory:
- 400 g lojovitých brambor (varný typ A)
- 10 ml smetany 31 %
- 100 ml plnotučného mléka
- 15 g másla + máslo na vymazání zapíkací mísy
- 1/2 kávové lžičky strouhaného muškatového oříšku
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- petrželka na ozdobu
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a na jednu hodinu až dvě hodiny dáme do studené vody.
Mezitím omyjeme kapří filety a osušíme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme patnáct minut v lednici odležet. Do mističky nalijeme olivový olej, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a najemno nasekané bylinky, tymián, rozmarýn, šalvěj a estragon, vše promícháme. Filety naskládáme na mísu kůží dolů a potřeme připravenou marinádou, přiklopíme poklicí a necháme v lednici půl hodiny odležet.
Do malého rendlíčku nalijeme mléko a smetanu, přidáme strouhaný muškátový oříšek, 15 g másla a lehce osolíme. Dáme na mírný plamen a prohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky na mandolíně.
Zapékací misku vymažeme máslem a na dno skládáme první vrstvu plátků brambor tak, aby se z části překrývaly. Brambory poklademe částí nakrájené cibule a česneku a zlehka osolíme. Dáme další vrstvu brambor, pak cibuli, česnek a zase zlehka osolíme. Pokračujeme ve vrstvení pořád dokola, poslední vrstva musí být tvořena bramborami. Vše zalijeme horkou směsí mléka a smetany, kterou jsme si připravili předem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 50 minut. Brambory by měly být upečeny do měkka, horní vrstva brambor má lehce nazlátlou barvu. Při pečení je lepší zapékací misku položit na plech, kdyby nám směs smetany s mlékem přetekla přes okraje.
Na pánvi rozpustíme 10 g másla a na středním plamenu na něm opékáme kapří filety kůží dolů přibližně pět minut. Pekáč či zapékací misku vymažeme zbylým máslem, poklademe citronem nakrájeným na plátky a nahoru dáme opečené filety. Pokud nemáme citrony v bio kvalitě, je lepší slupku okrájet. Kapra s plátky citronu pečeme v troubě rozpálené na 220 °C 10 až 15 minut do zlatova.
Kapří filety servírujeme ozdobené plátky pečeného citronu společně s gratinovanými bramborami, vše doplníme nasekanou čerstvou petrželkou.
Nutriční hodnoty:
Energie: 2 572 (kcal)
Bílkoviny: 198 g
Tuky: 149 g
Sacharidy: 95 g
Draslík: 6 100 mg
Vápník: 899 mg
Fosfor: 4 660 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen