
Ingredience
- 300 g mletého libového vepřového
- 300 g mletého libového hovězího
- 1 cibule
- 50 g smetany 31%
- 20 g strouhanky
- 1 vejce
- 15 g másla
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky hřebíčku
- pepř a sůl
- hladká mouka na obalení
- slunečnicový olej na smažení
Postup:
Červenou cibuli si oloupeme, nakrájíme najemno a rozdělíme ji na dvě části. Na pánvi si rozpustíme máslo a polovinu nakrájené cibule na něm necháme zesklovatět. Až bude cibule hotová, necháme ji zchladnout.
Do mísy dáme mleté maso, cibuli čerstvou i upravenou na másle, smetanu, strouhanku a koření. Směs opepříme, osolíme a důkladně promícháme. Navlhčíme si ruce, aby se nám na ně masová směs nelepila, a tvarujeme kuličky, které odkládáme na talíř posypaný hladkou moukou. Masové koule v mouce ze všech stran obalíme.
V nepřilnavé pánvi si na mírném plameni rozpálíme slunečnicový olej. Až bude olej dostatečně rozpálený, vložíme do něj masové kuličky a opékáme je 10–15 minut. V průběhu smažení je několikrát otočíme, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.
Opečené masové kuličky vyndáme z pánve nejdříve na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk. Poté je přendáme do mísy, lehce posypeme petrželkou a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty:
Energie: 6 896 (kcal)
Bílkoviny: 141 g
Tuky: 89 g
Sacharidy: 116 g
Vláknina: 4 g
Draslík: 1,5 g
Fosfor: 1 g
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen