Krémová česneková polévka s pošírovaným vejcem - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Krémová česneková polévka s pošírovaným vejcem

Ingredience: 400 g brambor 2 střední cibule 1 mrkev 4 palice česneku 1 l kuřecího vývaru 60 ml bílého vinného…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience:

  • 400 g brambor
  • 2 střední cibule
  • 1 mrkev
  • 4 palice česneku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 60 ml bílého vinného octa
  • 100 ml smetany 31%
  • 4 vejce
  • 4 plátky francouzské bagety
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

Česnek rozdělíme na stroužky, slupky necháme, jen odřízneme z jedné strany tvrdé konce. Stroužky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, zlehka pokapeme olivovým olejem a pečeme dvacet minut v troubě rozehřáté na 200 °C. Česnek se nesmí připálit, aby nám nezhořkl. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce, kde jsme si rozpustili máslo společně s jednou lžící olivového oleje. Když nám cibule zesklovatí, přidáme k ní mrkev nakrájenou na drobné kostičky. Restujeme za občasného míchání asi pět minut. Mrkev s cibulí by měla mít lehce nazlátlou barvu, ale nesmí se nám připálit. Přidáme brambory pokrájené na kostičky, snítku tymiánu, osolíme a zalijeme vývarem, vše necháme probublávat asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.

Polévku odstavíme ze sporáku, vyjmeme snítky tymiánu a rozmixujeme ji do hladka. Přilijeme smetanu, promícháme, ještě pět minut provaříme a dochutíme dvěma lžičkami vinného octa, podle chuti dosolíme. Polévka by měla mít hustou, krémovou konzistenci. Plátky bagety lehce pokapeme olivovým olejem a opečeme je pod grilem do zlatova. Do kastrůlku dáme jeden litr vody, 50 ml octa, osolíme a přivedeme těsně pod bod varu, voda by se měla jen lehce chvět, nesmí bublat. Ve vodě uděláme lžící malý vír a opatrně do něj z malé výšky vyklepneme vejce. Pomocí lžíce zabalíme bílek okolo žloutku, vaříme dvě až tři minuty, vejce vyndáme a postup zopakujeme se zbylými třemi vejci. Nalijeme polévku do misek, navrch dáme plátek bagety a pošírované vejce, které lehce nařízneme. Ozdobíme nasekanou petrželkou a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Nutriční hodnoty:

Energie: 2 134 (kcal)
Bílkoviny: 78 g
Tuky: 117 g
Sacharidy: 169 g
Draslík: 4 735 mg
Vápník: 727 mg
Fosfor: 1105 mg