
Ingredience (4 porce):
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 400 g kapra (filet s kůží bez kosti)
- 2 velké pórky
- 3 stonky řapikatého celeru
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 20 g másla
- pepř a sůl
Postup:
Omyté a oloupané brambory dáme do studené vody a necháme je jednu hodinu až dvě hodiny louhovat, aby se v nich snížil obsah draslíku.
Kapří filety omyjeme, nakrájíme na čtyři díly a vložíme do horkého osoleného kuřecího vývaru. Povaříme tři až pět minut, aby bylo maso měkké, nesmí se však rozpadat. Maso z vývaru vyjmeme a dáme stranou. V kuřecím vývaru také blanšírujeme tři minuty zelené části pórku nakrájené na nudličky. Pórek po třech minutách vyjmeme pomocí cedníčku, necháme okapat nad hrncem s vývarem a nakonec jej propláchneme studenou vodou, aby zůstal krásně zelený.
Bílé a světle zelené části pórku nakrájíme společně s cibulí na kostičky. Do hrnce s tlustým dnem nalijeme olivový olej, nakrájenou cibuli a pórek. Vše mícháme asi tři minuty, dokud nám cibule s pórkem nezměkne a nezačne průsvitnět. Přidáme máslo, česnek pokrájený na plátky a brambory pokrájené na kostičky, vše za občasného míchání opékáme další tři minuty.
Přilijeme teplý kuřecí vývar a vaříme dvacet až pětadvacet minut. Když jsou brambory uvařené do měkka, sundáme polévku z plamene a vše rozmixujeme na hladký krém, nakonec do polévky přidáme citronovou šťávu a zamícháme. Podle chuti dosolíme a zlehka opepříme. Polévku nalijeme na hluboké talíře, vložíme do ní uvařené kapří filety zbavené kůže a posypeme blanšírovanými zelenými částmi pórku. Polévku můžeme ozdobit také lístky řapíkatého celeru, čerstvě mletého barevného pepře a kapkou olivového oleje.
Nutriční hodnoty:
Energie: 1 700 (kcal)
Bílkoviny: 120 g
Tuky: 87 g
Sacharidy: 90 g
Draslík: 5 207 mg
Vápník: 455 mg
Fosfor: 2 551 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen