Krůtí roláda s dušeným mangoldem
Ingredience:
- 700 g krůtích prsou
- 150 g šunky
- 1 vejce
- 300 g mangoldu
- 6 lístků šalvěje
- 5 stroužků česneku
- muškátový oříšek
- 100 g smetany 31%
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g bramborových noků
- 20 g másla
- pepř a sůl
Postup:
Krůtí prsa podélně prořízneme, ale nedořízneme do konce, abychom je mohli rozložit jako knihu. Krutí prsa rozklepeme na tenký plát. Mangold očistíme a otrháme listy od řapíků. Řapíky nakrájíme nadrobno a na lžíci olivového oleje je orestujeme na mírném plamenu pět minut, společně s třemi stroužky najemno nakrájeného česneku. Necháme zchladnout, přidáme špetku mletého muškátového oříšku, jedno vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Listy mangoldu jednu minutu spaříme v horké vodě, poté vyjmeme, zchladíme a necháme okapat. Naklepaná krůtí prsa si rozložíme na prkénko, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Půlku spařených listů mangoldu na krůtí prsa rozložíme a položíme na ně plátky šunky. Nakonec přijde nádivka z řapíků mangoldu. Dáme ji podélně na okraj po celé délce. Zavineme roládu, strany zlehka přeložíme doprostřed a zavineme směrem od nádivky k volnému okraji. Roládu pořádně utáhneme a stáhneme kuchyňským provázkem. Osolíme, opepříme a ze všech stran nejdříve na másle orestujeme na pánvi, aby se maso zatáhlo. Poté roládu dáme do pekáče a podlijeme půl litrem vody. Pečeme v troubě rozehřáté na 150 °C hodinu přikryté poklicí, pak odkryjeme a dopečeme asi půl hodiny do zlatova.
Uvaříme bramborové noky. V pánvi na olivovém oleji orestujeme česnek asi jednu minutu a poté ho zalijeme smetanou. Smetanu provaříme cca pět minut, aby se nám zredukovala na polovinu. Poté přidáme najemno nakrájený spařený mangold a bramborové noky. Zlehka osolíme, opepříme a promícháme. Roládu po upečení přendáme na prkénko a necháme pár minut odpočinout. Nakrájíme ji ostrým nožem na plátky a servírujeme společně se smetanovými noky. Lehce přelijeme výpekem.
Nutriční hodnoty:
Energie: 2 970 kcal
Bílkoviny: 230 g
Tuky: 113 g
Sacharidy: 269 g
Draslík: 6 125 mg
Vápník: 690 mg
Fosfor: 2 434 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen
Zeptejte se, poradíme
Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.
PoradnaNa poliklinice v Otrokovicích se otevírá první ambulantní Centrum domácí dialýzy v Česku . „ Přesun...
Celý článekLedvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...
Celý článekČeským pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...
Celý článek