
Krůtí roláda s dušeným mangoldem
(4 porce)
Ingredience:
- 700 g krůtích prsou
- 150 g šunky
- 1 vejce
- 300 g mangoldu
- 6 lístků šalvěje
- 5 stroužků česneku
- muškátový oříšek
- 100 g smetany 31%
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g bramborových noků
- 20 g másla
- pepř a sůl
Postup:
Krůtí prsa podélně prořízneme, ale nedořízneme do konce, abychom je mohli rozložit jako knihu. Krutí prsa rozklepeme na tenký plát. Mangold očistíme a otrháme listy od řapíků. Řapíky nakrájíme nadrobno a na lžíci olivového oleje je orestujeme na mírném plamenu pět minut, společně s třemi stroužky najemno nakrájeného česneku. Necháme zchladnout, přidáme špetku mletého muškátového oříšku, jedno vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Listy mangoldu jednu minutu spaříme v horké vodě, poté vyjmeme, zchladíme a necháme okapat. Naklepaná krůtí prsa si rozložíme na prkénko, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Půlku spařených listů mangoldu na krůtí prsa rozložíme a položíme na ně plátky šunky. Nakonec přijde nádivka z řapíků mangoldu. Dáme ji podélně na okraj po celé délce. Zavineme roládu, strany zlehka přeložíme doprostřed a zavineme směrem od nádivky k volnému okraji. Roládu pořádně utáhneme a stáhneme kuchyňským provázkem. Osolíme, opepříme a ze všech stran nejdříve na másle orestujeme na pánvi, aby se maso zatáhlo. Poté roládu dáme do pekáče a podlijeme půl litrem vody. Pečeme v troubě rozehřáté na 150 °C hodinu přikryté poklicí, pak odkryjeme a dopečeme asi půl hodiny do zlatova. Uvaříme bramborové noky. V pánvi na olivovém oleji orestujeme česnek asi jednu minutu a poté ho zalijeme smetanou. Smetanu provaříme cca pět minut, aby se nám zredukovala na polovinu. Poté přidáme najemno nakrájený spařený mangold a bramborové noky. Zlehka osolíme, opepříme a promícháme. Roládu po upečení přendáme na prkénko a necháme pár minut odpočinout. Nakrájíme ji ostrým nožem na plátky a servírujeme společně se smetanovými noky. Lehce přelijeme výpekem.
Nutriční hodnoty:
Energie: 2 970 kcal
Bílkoviny: 230 g
Tuky: 113 g
Sacharidy: 269 g
Draslík: 6 125 mg
Vápník: 690 mg
Fosfor: 2 434 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen