Krůtí roláda s dušeným mangoldem - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Krůtí roláda s dušeným mangoldem

Krůtí roláda s dušeným mangoldem (4 porce) Ingredience: 700 g krůtích prsou 150 g šunky 1 vejce 300 g mangoldu…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Krůtí roláda s dušeným mangoldem

(4 porce)

Ingredience:

  • 700 g krůtích prsou
  • 150 g šunky
  • 1 vejce
  • 300 g mangoldu
  • 6 lístků šalvěje
  • 5 stroužků česneku
  • muškátový oříšek
  • 100 g smetany 31%
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g bramborových noků
  • 20 g másla
  • pepř a sůl

Postup:

Krůtí prsa podélně prořízneme, ale nedořízneme do konce, abychom je mohli rozložit jako knihu. Krutí prsa rozklepeme na tenký plát. Mangold očistíme a otrháme listy od řapíků. Řapíky nakrájíme nadrobno a na lžíci olivového oleje je orestujeme na mírném plamenu pět minut, společně s třemi stroužky najemno nakrájeného česneku. Necháme zchladnout, přidáme špetku mletého muškátového oříšku, jedno vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Listy mangoldu jednu minutu spaříme v horké vodě, poté vyjmeme, zchladíme a necháme okapat. Naklepaná krůtí prsa si rozložíme na prkénko, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Půlku spařených listů mangoldu na krůtí prsa rozložíme a položíme na ně plátky šunky. Nakonec přijde nádivka z řapíků mangoldu. Dáme ji podélně na okraj po celé délce. Zavineme roládu, strany zlehka přeložíme doprostřed a zavineme směrem od nádivky k volnému okraji. Roládu pořádně utáhneme a stáhneme kuchyňským provázkem. Osolíme, opepříme a ze všech stran nejdříve na másle orestujeme na pánvi, aby se maso zatáhlo. Poté roládu dáme do pekáče a podlijeme půl litrem vody. Pečeme v troubě rozehřáté na 150 °C hodinu přikryté poklicí, pak odkryjeme a dopečeme asi půl hodiny do zlatova. Uvaříme bramborové noky. V pánvi na olivovém oleji orestujeme česnek asi jednu minutu a poté ho zalijeme smetanou. Smetanu provaříme cca pět minut, aby se nám zredukovala na polovinu. Poté přidáme najemno nakrájený spařený mangold a bramborové noky. Zlehka osolíme, opepříme a promícháme. Roládu po upečení přendáme na prkénko a necháme pár minut odpočinout. Nakrájíme ji ostrým nožem na plátky a servírujeme společně se smetanovými noky. Lehce přelijeme výpekem.

Nutriční hodnoty:

Energie: 2 970 kcal
Bílkoviny: 230 g
Tuky: 113 g
Sacharidy: 269 g
Draslík: 6 125 mg
Vápník: 690 mg
Fosfor: 2 434 mg.