
Ingredience krůtí stehna (4 porce):
- 2-3 krůtí stehna (záleží na velikosti)
- 10 šalvějových lístků
- 2 malé snítky rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
Postup:
Krůtí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. V misce si promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Touto směsí potřeme krůtí stehna, zlehka je posolíme a popepříme ze všech stran a vložíme do pekáče (s víkem). Poklademe je lístky šalvěje a snítkami rozmarýnu. Nakonec na ně dáme tenké plátky másla, podlijeme 200 ml vody a přiklopíme.
Troubu rozpálíme na 250 °C a pečeme přiklopené na spodní i vrchní ohřev 30 minut. Pak teplotu stáhneme na 150 °C, podle potřeby podlijeme a pečeme přikryté 90 minut. Průběžně kontrolujeme a podle potřeby podléváme. Poté víko odklopíme, zvýšíme teplotu na 200 °C a podle potřeby dopečeme 15–20 minut do zlatova. Upečené maso rozdělíme na talíře a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty:
Energie: 1403 (kcal)
Bílkoviny: 112 g
Tuky: 101 g
Sacharidy: 6 g
Draslík: 1089 mg
Vápník: 191 mg
Fosfor: 909 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen