Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience kuře (4 - 5 porcí):

  • 1 celé kuře
  • 50 g másla
  • 1 čajová lžička nasekané petrželky
  • 1 čajová lžička nasekaného medvědího česneku
  • 1 stroužek česneku
  • pepř a sůl

Ingredience nádivka:

  • 5 rohlíků (dva dny starých)
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 lžíce nasekaných mladých kopřiv
  • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • máslo na vymazání formy
  • pepř a sůl

Postup:

Nejdříve si připravíme bylinkové máslo na kuře. Máslo (50 g) nakrájíme na kousky, dáme do misky a necháme trochu změknout. Přidáme jednu čajovou lžičku nasekané petrželky, jednu čajovou lžičku nasekaného medvědího česneku, prolisovaný česnek, zlehka osolíme, opepříme a promícháme. Bylinkové máslo dáme na chvilku ztuhnout do lednice.

Rohlíky nakrájíme na kostičky, opečeme je na másle (40 g) na pánvi do světle zlatavé barvy a necháme zchladnout. Získají díky tomu jemně oříškovou chuť. V misce ušleháme osolené žloutky společně s mlékem a muškátovým oříškem a hotovou směs nalijeme na opečené rohlíky. Přidáme nasekané bylinky a promícháme. Bílky osolíme, přidáme citronovou šťávu a pomalu vyšleháme tuhý sníh.

Čím pomaleji šleháme, tím bude sníh tužší, pomalým šleháním se totiž vytváří menší bublinky vzduchu. Sníh opatrně vmícháme k ostatním ingrediencím na nádivku a jemně promícháme.

Kuře omyjeme a osušíme. Nadzvedneme na spodním okraji kůži na prsou, vytvoříme dvě kapsy, na každé straně jednu, a vložíme do nich bylinkové máslo. Do břišní dutiny vložíme bylinkovou nádivku, uzavřeme, nohy překřížíme a svážeme provázkem. Provázkem obtočíme celé kuře podélně dokola, aby křídla držela podél prsou. Kuře osolíme a vložíme do pekáče. Pokud nám zbyla nádivka, upečeme ji v pekáčku vymazaném máslem a vysypaném hrubou moukou. Pečeme na 150 °C 20–30 minut dozlatova (můžeme ji také péct v troubě společně s kuřetem ve střední fázi pečení).

Pekáč vložíme do trouby rozpálené na 250 °C, při této teplotě pečeme 10 minut, aby se kuře zatáhlo. Pak teplotu snížíme na 150 °C, kuře vyndáme a přikryjeme prsa alobalem, aby nevysychala a nepřipálila se. Pomalu pečeme hodinu a půl až dvě, záleží na velikosti kuřete. Poté sundáme z prsou alobal, zvedneme opět teplotu na 250 °C a 15–20 minut dopékáme kuře dozlatova. Při závěrečném pečení ho několikrát přelijeme výpekem. Upečené kuře vyndáme z pekáče na prkénko, necháme tři minuty odpočinout a naporcujeme. Podáváme společně s nádivkou.

Nutriční hodnoty:

Energie: 3428 (kcal)
Bílkoviny: 196 g
Tuky: 221 g
Sacharidy: 152 g
Draslík: 2239 mg
Vápník: 662 mg
Fosfor: 1795 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek