Kuře s bylinkovou nádivkou - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Kuře s bylinkovou nádivkou

Ingredience kuře (4 – 5 porcí): 1 celé kuře 50 g másla 1 čajová lžička nasekané petrželky 1 čajová lžička…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience kuře (4 – 5 porcí):

  • 1 celé kuře
  • 50 g másla
  • 1 čajová lžička nasekané petrželky
  • 1 čajová lžička nasekaného medvědího česneku
  • 1 stroužek česneku
  • pepř a sůl

Ingredience nádivka:

  • 5 rohlíků (dva dny starých)
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 lžíce nasekaných mladých kopřiv
  • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • máslo na vymazání formy
  • pepř a sůl

Postup:

Nejdříve si připravíme bylinkové máslo na kuře. Máslo (50 g) nakrájíme na kousky, dáme do misky a necháme trochu změknout. Přidáme jednu čajovou lžičku nasekané petrželky, jednu čajovou lžičku nasekaného medvědího česneku, prolisovaný česnek, zlehka osolíme, opepříme a promícháme. Bylinkové máslo dáme na chvilku ztuhnout do lednice.

Rohlíky nakrájíme na kostičky, opečeme je na másle (40 g) na pánvi do světle zlatavé barvy a necháme zchladnout. Získají díky tomu jemně oříškovou chuť. V misce ušleháme osolené žloutky společně s mlékem a muškátovým oříškem a hotovou směs nalijeme na opečené rohlíky. Přidáme nasekané bylinky a promícháme. Bílky osolíme, přidáme citronovou šťávu a pomalu vyšleháme tuhý sníh. Čím pomaleji šleháme, tím bude sníh tužší, pomalým šleháním se totiž vytváří menší bublinky vzduchu. Sníh opatrně vmícháme k ostatním ingrediencím na nádivku a jemně promícháme.

Kuře omyjeme a osušíme. Nadzvedneme na spodním okraji kůži na prsou, vytvoříme dvě kapsy, na každé straně jednu, a vložíme do nich bylinkové máslo. Do břišní dutiny vložíme bylinkovou nádivku, uzavřeme, nohy překřížíme a svážeme provázkem. Provázkem obtočíme celé kuře podélně dokola, aby křídla držela podél prsou. Kuře osolíme a vložíme do pekáče. Pokud nám zbyla nádivka, upečeme ji v pekáčku vymazaném máslem a vysypaném hrubou moukou. Pečeme na 150 °C 20–30 minut dozlatova (můžeme ji také péct v troubě společně s kuřetem ve střední fázi pečení).

Pekáč vložíme do trouby rozpálené na 250 °C, při této teplotě pečeme 10 minut, aby se kuře zatáhlo. Pak teplotu snížíme na 150 °C, kuře vyndáme a přikryjeme prsa alobalem, aby nevysychala a nepřipálila se. Pomalu pečeme hodinu a půl až dvě, záleží na velikosti kuřete. Poté sundáme z prsou alobal, zvedneme opět teplotu na 250 °C a 15–20 minut dopékáme kuře dozlatova. Při závěrečném pečení ho několikrát přelijeme výpekem. Upečené kuře vyndáme z pekáče na prkénko, necháme tři minuty odpočinout a naporcujeme. Podáváme společně s nádivkou.

Nutriční hodnoty:

Energie: 3428 (kcal)
Bílkoviny: 196 g
Tuky: 221 g
Sacharidy: 152 g
Draslík: 2239 mg
Vápník: 662 mg
Fosfor: 1795 mg