Letní bylinkový salát s kuřecím masem - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Letní bylinkový salát s kuřecím masem

Ingredience (4 porce): 600 g kuřecích prsou (2 větší prsa) 2 lžíce (30 g) slunečnicového oleje 150 g cukrového hrášku…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience (4 porce):

  • 600 g kuřecích prsou (2 větší prsa)
  • 2 lžíce (30 g) slunečnicového oleje
  • 150 g cukrového hrášku
  • 40 g výhonků hrášku
  • 40 g polníčku
  • 40 g hlávkového salátu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry z bio citronu
  • 1 lžíce (10 g) citronové šťávy
  • 1 lžíce (10 g) vinného octa
  • 2 lžíce (30 g) olivového oleje
  • 1 lžička (10 g) medu
  • po 2 lžičkách nasekané pažitky, nasekané máty, nasekaného citronového tymiánu a nasekané petrželky
  • pepř a sůl

Postup:

Zeleninu a bylinky omyjeme, necháme okapat a mezitím si připravíme kuřecí prsa. Ideální je maso vyndat z lednice předem, aby na pánvi nedostalo prudký teplotní šok a nepustilo šťávu. Kuřecí prsa očistíme, důkladně potřeme ze všech stran slunečnicovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme zprudka na pánvi z obou stran, z každé strany přibližně 3 minuty. Maso se nám zatáhne a bude mít nazlátlou barvu. Opečená prsa přendáme na pekáč vymazaný kapkou oleje a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C 12–15 min. Délka pečení závisí na velikosti prsou. Po upečení je přendáme na prkénko a necháme 5 minut odpočinout. Díky tomu všechna šťáva zůstane uvnitř.

V mističce důkladně prošleháme ingredience na zálivku – olivový olej, citronovou šťávu, vinný ocet, citronovou kůru, med, pepř a špetku soli. Zálivka by měla mít konzistenci hladké emulze. Na hluboké talíře rozdělíme očištěnou zeleninu a pokapeme ji zálivkou. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, umístíme je na salát a nakonec vše posypeme najemno nasekanými bylinkami.

Nutriční hodnoty na jednu porci:

Energie: 261 (kcal)
Bílkoviny: 37 g
Sacharidy: 7 g
Tuky: 11 g
Vláknina: 1 g
Fosfor: 368 mg
Draslík: 826 mg

 

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen

Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen