Máslové velikonoční sušenky - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Máslové velikonoční sušenky

Ingredience (10 porcí): 400 g hladké mouky 200 g másla 130 g moučkového cukru 1 větší vejce 1/2 kávové lžičky…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience (10 porcí):

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 větší vejce
  • 1/2 kávové lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

V míse smícháme všechny suché ingredience a důkladně je promícháme. Přidáme nakrájené vychlazené máslo, vejce a rychle vypracujeme těsto. Mělo by být krásně měkké a vláčné. Pokud je příliš suché a drolivé, můžeme přidat lžičku vody (záleží na velikosti vejce a savosti mouky). Hotové těsto necháme hodinu odpočinout přikryté v lednici.

Vychlazené těsto si rozdělíme na čtyři části a mezi pláty pečicího papíru vyválíme čtyři pláty o tloušťce 5 mm. Lehce pomoučíme a nakonec každý plát vyválíme embosovaným válečkem, kterým vytvoříme strukturovaný vzor. Pláty vyváleného těsta dáme zpátky do lednice a necháme ztuhnout. Vychlazené těsto vykrájíme formičkami do požadovaného tvaru a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C 10 –12 minut. Upečené sušenky by měly mít lehce narůžovělé okraje. Sušenky necháme vychladnout na roštu a skladujeme v uzavíratelné dóze.

Nutriční hodnoty:

Energie: 3395 (kcal)
Bílkoviny: 61 g
Tuky: 178 g
Sacharidy: 378 g
Draslík: 1627 mg
Vápník: 253 mg
Fosfor: 1571 mg