Obrácený jablečný koláč - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Obrácený jablečný koláč

Ingredience – těsto: 200 g hladké mouky 125 g másla 15 g cukru 1 žloutek 1 lžička studené vody špetka…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience – těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 15 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • špetka skořice
  • zakysaná smetana na ozdobu

Postup:

Nejprve si připravíme křehké těsto. V malé misce ušleháme žloutek společně s vodou a cukrem do hladka. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli a studené máslo nakrájené na plátky. Máslo rychle zapracujeme do mouky, jako když děláme drobenku na koláč. Poté do těsta zapracujeme ušlehaný žloutek s cukrem. Těsto rychle vypracujeme do hladka, vložíme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.

Zatímco těsto odpočívá v lednici, můžeme si připravit náplň koláče. Jablka omyjeme, oloupeme, vydlabeme jádřince a nakrájíme na čtvrtiny.
V hrnci s tlustým dnem rozpustíme máslo a postupně do něj vmícháme cukr. Na mírném plamenu, za občasného míchání, prohříváme směs másla s cukrem (20–30 minut), dokud nám nezkaramelizuje. Když je máslový karamel hotový, nalijeme ho do formy na koláč. Použijte raději koláčovou formu s vyšším okrajem, aby karamel při pečení nevytekl do trouby. Do horkého karamelu vyskládejte jablka, nejdříve na kraji kolem dokola, pak vyložte střed a nakonec doplňte prázdná místa. Jablka pořádně do karamelu zatlačte a koláč vložte do trouby rozpálené na 200 °C na 20 minut, aby jablka změkla. Jablka v karamelu vyndáme z trouby, posypeme skořicí a necháme na mřížce trochu vychladnout.

Těsto vyválíme mezi dvěma listy pečicího papíru do kruhu o průměru asi o 2 cm větším, než je forma na koláč, a vrátíme zpět do lednice vychladit.

Jablka v karamelu urovnáme, položíme na ně plát těsta a okraje těsta zatlačíme do koláčové formy. Pečeme v troubě na 180 °C 25–30 minut, dokud není těsto upečeno dozlatova. Upečený koláč předtím, než ho vyklepneme z formy, necháme lehce vychladnout na mřížce. Pak koláč přiklopíme větším servírovacím talířem, než je forma na koláč, vše přetočíme a opatrně sundáme koláčovou formu. Koláč můžeme podávat společně se lžící zakysané smetany.

Nutriční hodnoty:

Energie: 3734 (kcal)
Bílkoviny: 34 g
Tuky: 196 g
Sacharidy: 446 g
Draslík: 1 902 mg
Vápník: 249 mg
Fosfor: 955 mg