25. 9. 2020
Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience - těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 15 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • špetka skořice
  • zakysaná smetana na ozdobu

Postup:

Nejprve si připravíme křehké těsto. V malé misce ušleháme žloutek společně s vodou a cukrem do hladka. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli a studené máslo nakrájené na plátky. Máslo rychle zapracujeme do mouky, jako když děláme drobenku na koláč. Poté do těsta zapracujeme ušlehaný žloutek s cukrem.

Těsto rychle vypracujeme do hladka, vložíme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout. Zatímco těsto odpočívá v lednici, můžeme si připravit náplň koláče. Jablka omyjeme, oloupeme, vydlabeme jádřince a nakrájíme na čtvrtiny. V hrnci s tlustým dnem rozpustíme máslo a postupně do něj vmícháme cukr. Na mírném plamenu, za občasného míchání, prohříváme směs másla s cukrem (20–30 minut), dokud nám nezkaramelizuje.

Když je máslový karamel hotový, nalijeme ho do formy na koláč. Použijte raději koláčovou formu s vyšším okrajem, aby karamel při pečení nevytekl do trouby. Do horkého karamelu vyskládejte jablka, nejdříve na kraji kolem dokola, pak vyložte střed a nakonec doplňte prázdná místa. Jablka pořádně do karamelu zatlačte a koláč vložte do trouby rozpálené na 200 °C na 20 minut, aby jablka změkla.

Jablka v karamelu vyndáme z trouby, posypeme skořicí a necháme na mřížce trochu vychladnout. Těsto vyválíme mezi dvěma listy pečicího papíru do kruhu o průměru asi o 2 cm větším, než je forma na koláč, a vrátíme zpět do lednice vychladit. Jablka v karamelu urovnáme, položíme na ně plát těsta a okraje těsta zatlačíme do koláčové formy. Pečeme v troubě na 180 °C 25–30 minut, dokud není těsto upečeno dozlatova. Upečený koláč předtím, než ho vyklepneme z formy, necháme lehce vychladnout na mřížce. Pak koláč přiklopíme větším servírovacím talířem, než je forma na koláč, vše přetočíme a opatrně sundáme koláčovou formu. Koláč můžeme podávat společně se lžící zakysané smetany.

Nutriční hodnoty:

Energie: 3734 (kcal)
Bílkoviny: 34 g
Tuky: 196 g
Sacharidy: 446 g
Draslík: 1 902 mg
Vápník: 249 mg
Fosfor: 955 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek