
Česnek patří mezi afrodiziaka a je silným antioxidantem. Ale ruku na srdce, kdo z nás si dá při očekávání romantiky něco s česnekem? Aromatické silice česneku jsou přeci jen poněkud silným kalibrem, který by mohl předčít afrodiziakální účinek a romantiku spíše pohřbít. Zkuste ale pečený česnek. Jeho chuť i vůně je naprosto jiná, nasládlá, jemná a pro někoho bude naprosto novým chuťovým zážitkem.
INGREDIENCE
bruschetta
4 větší paličky česneku
5 sušených rajčat bez soli
jarní cibulka
olivový olej
POSTUP
Paličky česneku neloupeme, ale velkým a ostrým nožem je podélně rozkrojíme v jejich nejširším místě. Rozkrojené půlky česneku poskládáme vedle sebe do pekáče, pokapeme je olivovým olejem a necháme zhruba 25 minut péci na 190˚ C do měkka a až bude mít dužina stroužku česneku karamelově hnědou barvu. Upečený česnek vyloupeme a dáme do misky. Ještě horký jej rozmixujeme na hladký krém a smícháme se lžící olivového oleje. Podáváme s nesolenými sušenými rajčaty na opečené bruschettě.
Energie: 869,27 kcal
Bílkoviny: 34,59 g
Tuky: 7,12 g
Sacharidy: 170,23 g
Draslík: 1 900,5 mg
Vápník: 202 mg
Fosfor: 562,53 mg