Pečená kuřecí stehna se zeleninou - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Pečená kuřecí stehna se zeleninou

Ingredience (4 porce): 4 kuřecí stehna 12 mrkví 480 g brambor 4 jarní cibulky 2 stroužky česneku 40 g másla…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience (4 porce):

  • 4 kuřecí stehna
  • 12 mrkví
  • 480 g brambor
  • 4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • velká hrst nasekané pažitky
  • velká hrst nasekané listové petrželky
  • řeřicha na ozdobu
  • pepř a sůl

Postup:

Mrkev i brambory očistíme a oloupeme. Brambory nakrájíme podélně na měsíčky, mrkev necháme vcelku a oboje vložíme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Zlehka osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.

Kuřecí stehna očistíme, na vrchní straně nadzvedneme kůži od masa, a tím vytvoříme kapsu. Do kapsy vložíme najemno nasekanou petrželku s pažitkou, půl stroužku podélně rozkrojeného česneku a máslo. Maso osolíme z obou stran a položíme do pekáče na zeleninu. Stehna nakonec zlehka opepříme. Vše podlijeme 150 ml vody a pekáč přiklopíme víkem či překryjeme pečicím papírem a zavážeme kolem dokola provázkem, aby nám neunikala pára. Dáme péct do rozpálené trouby na 250 °C, pečeme 30 minut, pak stáhneme na 200 °C a pečeme přikryté dalších 30 minut. Odklopíme a přidáme pod stehna k zelenině jarní cibulku. Kuře pečeme další hodinu až hodinu a půl, aby byla zelenina měkká a kuře mělo pěkně vypečenou kůrčičku. V průběhu pečení stehna otočíme, aby byla kůže opečena z obou stran. Podle potřeby podlijeme vodou.

Nutriční hodnoty:

Energie: 1 884 (kcal)
Bílkoviny: 149 g
Sacharidy: 160 g
Tuky: 73 g
Vláknina: 33 g
Fosfor: 1,6 g
Draslík: 6,2 g

 

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen

Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen