Pečený králík na česneku, jablečné ragú a dýňové pyré
Ingredience - králík:
- 1 králík (cca 1,2 kg)
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 1 palice česneku
- 2 střední cibule
- 3 lístky šalvěje
- snítky tymiánu, rozmarýnu, dobromysli a majoránky
- pepř a sůl
Ingredience - jablečné ragú:
- 2 jablka
- 120 g řapíkatého celeru
- 30 g másla
- 1 kávová lžička cukru
- 1 čajová lžička červeného vinného octa
- pepř a sůl
Ingredience - dýňové pyré:
- 500 g dýně Hokkaido
- 400 g brambor
- 30 g másla
- 1 lžíce smetany 30 %
- 100 ml plnotučného mléka
- 3 lístky šalvěje
- sůl
Postup:
V pánvi na másle s olivovým olejem zprudka opečeme omytého a naporcovaného králíka. Maso se nám zatáhne a získá lehce nazlátlou barvu. Oloupeme z česneku jednu vrstvu a rozkrojíme ho příčně na polovic. V té samé pánvi restujeme do měkka, asi pět minut, nakrájenou cibuli na plátky společně s česnekem, řeznou stranou dolů. Cibuli s česnekem dáme do pekáče a přidáme omyté bylinky. Opečeného králíka osolíme a položíme nahoru do pekáče.
Podlijeme kuřecím vývarem, zaklopíme poklicí a pečeme v troubě na 150 °C dvě hodiny. Pak odklopíme, králíka otočíme a teplotu zvýšíme na 180 °C. Pečeme do zlatova asi dvacet minut, pak znovu otočíme a dopečeme i z druhé strany cca dvacet minut. Během celého pečení kontrolujeme výpek. Kdyby se nám hodně odpařil, trochu králíka podlijeme vodou. Výpek, asi 100–150 ml, budeme potřebovat do jablečného ragú.
Dýni Hokkaido omyjeme, rozkrojíme na polovic a vydlabeme semínka. Aby bylo pyré hladké, musíme dýni oloupat. Do zapékací misky dáme velký list pečicího papíru, tak aby nám přečníval přes okraje. Nakrájíme dýni na větší kostky a společně s oloupanými a nakrájenými bramborami vložíme do zapékací misky. Přidáme lístky šalvěje, zlehka osolíme, přilijeme asi 100 ml vody, zabalíme dýni v pečicím papíru do balíčku a zavážeme provázkem. Pečeme v troubě společně s králíkem přibližně jednu hodinu (před koncem pečení králíka). Dýně a brambory nesmí být připálené, chceme je upéct do měkka.
Po upečení přendáme obsah balíčku do mísy a ušleháme společně s máslem, smetanou a ohřátým mlékem. Mléko při šlehání přiléváme postupně, pyré by mělo být hladké a nemělo by být příliš řídké. Podle chuti osolíme a promícháme. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme lžičku cukru, očištěný řapíkatý celer a jablka, vše nakrájené na kostičky. Restujeme asi tři minuty. Přilijeme výpek z králíka, zvýšíme teplotu a za stálého míchání tekutinu rychle zredukujeme, až je omáčka krémová. Přidáme jednu lžičku červeného vinného octa, zlehka osolíme a opepříme. Vše naservírujeme na talíře a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty:
Energie: 3 840 (kcal)
Bílkoviny: 340 g
Tuky: 181 g
Sacharidy: 171 g
Draslík: 7001 mg
Vápník: 663 mg
Fosfor: 3 373 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen
Zeptejte se, poradíme
Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.
PoradnaNa poliklinice v Otrokovicích se otevírá první ambulantní Centrum domácí dialýzy v Česku . „ Přesun...
Celý článekLedvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...
Celý článekČeským pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...
Celý článek