Pepparkakor (perníčky) - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Pepparkakor (perníčky)

Ingredience: 170 g cukru 170 g medu 170 g másla 1 vejce 540 g hladké mouky 2 lžičky mleté skořice…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience:

  • 170 g cukru
  • 170 g medu
  • 170 g másla
  • 1 vejce
  • 540 g hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • špetka soli

Postup:

V míse si ušleháme máslo s cukrem, medem a vejcem. K medové směsi přidáme mouku se špetkou soli a kořením. Vypracujeme hladké těsto a poté ho vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici odležet do druhého dne.

Druhý den si vychlazené těsto nožem rozdělíme na čtyři části. Pracujeme vždy s jednou částí a zbytek necháme v lednici, aby těsto příliš nezměklo. První část těsta si na lehce pomoučeném pečicím papíře rozválíme na plát o tloušťce 3 mm. Díky pečicímu papíru stačí podsypat opravdu jen málo, těsto se nám nebude lepit a nedostane se nám do něj tolik mouky navíc. Z vyváleného plátu těsta vykrajujeme požadované tvary. Pokud chceme část perníčků použít jako dekoraci na stromeček, musíme do nich před pečením udělat dírku, abychom k nim mohli později připevnit stuhu.

Vykrájené těsto vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečeme v rozpálené troubě na 190 °C 8–12 minut dozlatova. Z odkrojků vytvarujeme kouli a dáme ji k ostatnímu těstu do lednice. Vezmeme si další vychlazenou část těsta a postup zopakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Díky tomu, že pracujeme jen s dobře vychlazeným těstem, budou mít perníčky ostré tvary.

Upečené a vychladlé perníčky dáme do uzavíratelné nádoby či sklenice. Po upečení jsou perníčky křupavé, po dvou týdnech lehce změknou.

Nutriční hodnoty:

Energie: 1 475 (kcal)
Bílkoviny: 7 g
Tuky: 20 g
Sacharidy: 36 g
Vláknina: 5  g
Draslík:  0,3 g
Fosfor: 0,3 g

 

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen

Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen