
Ingredience dušené hovězí:
- 600 g zadního hovězího
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku
- 2 střední cibule
- 12 malých šalotek
- 4 mrkve
- 3 bobkové listy
- snítka rozmarýnu
- majoránka
- pepř
- sůl
Ingredience bramborové šišky:
- 500 g brambor
- 60 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- 1 vejce
- lžíce přepuštěného másla
- sůl
Postup:
Brambory oloupeme (kvůli snížení obsahu draslíku) a uvaříme je den předem v osolené vodě do poloměkka. Po uvaření vodu z brambor slijeme a necháme je v chladu.
Hovězí maso očistíme a nakrájíme na velké kostky. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme olivový olej a najemno nakrájené dvě cibule. Cibuli restujeme na středním plamenu za občasného míchání do zlatova asi deset minut. Pak teplotu zvýšíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. K opečenému masu přilijeme vývar, vinný ocet a necháme vše pět minut probublat. Zlehka osolíme a opepříme, do hrnce vložíme oloupané šalotky, stroužky česneku, oloupané mrkve nakrájené na tlustá kolečka, snítku rozmarýnu, bobkové listy a malou hrstku sušené majoránky. Promícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 150 °C. Maso pečeme pod pokličkou tři hodiny. Po třech hodinách vše promícháme a bez pokličky pečeme na 200 °C přibližně další hodinu, občas opatrně promícháme. Tekutina by se nám měla o více než polovinu zredukovat a zhoustnout. Brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidáme mouku a krupici. Těsto si rozdělíme a vyválíme šišky. Hotové šišky vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti je vaříme sedm až deset minut. Uvařené šišky rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout. V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm bramborové šišky dozlatova.
Pečené hovězí s mrkví a šalotkami naservírujeme do hlubokých talířů společně s opečenými šiškami na másle a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty dušené hovězí:
Energie: 1020(kcal)
Bílkoviny: 38 g
Tuky: 66 g
Sacharidy: 80 g
Draslík: 2 083 mg
Vápník: 645 mg
Fosfor: 477 mg
Nutriční hodnoty bramborové šišky:
Energie: 1 016(kcal)
Bílkoviny: 29 g
Tuky: 17 g
Sacharidy: 190 g
Draslík: 2185 mg
Vápník: 115 mg
Fosfor: 504 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen