Pomalu pečené hovězí a bramborové šišky - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Pomalu pečené hovězí a bramborové šišky

Ingredience dušené hovězí: 600 g zadního hovězího 30 g másla 1 lžíce olivového oleje 500 ml hovězího vývaru 1 lžíce…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience dušené hovězí:

  • 600 g zadního hovězího
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 12 malých šalotek
  • 4 mrkve
  • 3 bobkové listy
  • snítka rozmarýnu
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Ingredience bramborové šišky:

  • 500 g brambor
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g krupice
  • 1 vejce
  • lžíce přepuštěného másla
  • sůl

Postup:

Brambory oloupeme (kvůli snížení obsahu draslíku) a uvaříme je den předem v osolené vodě do poloměkka. Po uvaření vodu z brambor slijeme a necháme je v chladu.

Hovězí maso očistíme a nakrájíme na velké kostky. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme olivový olej a najemno nakrájené dvě cibule. Cibuli restujeme na středním plamenu za občasného míchání do zlatova asi deset minut. Pak teplotu zvýšíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. K opečenému masu přilijeme vývar, vinný ocet a necháme vše pět minut probublat. Zlehka osolíme a opepříme, do hrnce vložíme oloupané šalotky, stroužky česneku, oloupané mrkve nakrájené na tlustá kolečka, snítku rozmarýnu, bobkové listy a malou hrstku sušené majoránky. Promícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 150 °C. Maso pečeme pod pokličkou tři hodiny. Po třech hodinách vše promícháme a bez pokličky pečeme na 200 °C přibližně další hodinu, občas opatrně promícháme. Tekutina by se nám měla o více než polovinu zredukovat a zhoustnout. Brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidáme mouku a krupici. Těsto si rozdělíme a vyválíme šišky. Hotové šišky vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti je vaříme sedm až deset minut. Uvařené šišky rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout. V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm bramborové šišky dozlatova.

Pečené hovězí s mrkví a šalotkami naservírujeme do hlubokých talířů společně s opečenými šiškami na másle a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty dušené hovězí:

Energie: 1020(kcal)
Bílkoviny: 38 g
Tuky: 66 g
Sacharidy: 80 g
Draslík: 2 083 mg
Vápník: 645 mg
Fosfor: 477 mg

Nutriční hodnoty bramborové šišky:

Energie: 1 016(kcal)
Bílkoviny: 29 g
Tuky: 17 g
Sacharidy: 190 g
Draslík: 2185 mg
Vápník: 115 mg
Fosfor: 504 mg