Pomalu pečené hovězí a bramborové šišky
Ingredience dušené hovězí:
- 600 g zadního hovězího
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku
- 2 střední cibule
- 12 malých šalotek
- 4 mrkve
- 3 bobkové listy
- snítka rozmarýnu
- majoránka
- pepř
- sůl
Ingredience bramborové šišky:
- 500 g brambor
- 60 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- 1 vejce
- lžíce přepuštěného másla
- sůl
Cibuli restujeme na středním plamenu za občasného míchání do zlatova asi deset minut. Pak teplotu zvýšíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. K opečenému masu přilijeme vývar, vinný ocet a necháme vše pět minut probublat. Zlehka osolíme a opepříme, do hrnce vložíme oloupané šalotky, stroužky česneku, oloupané mrkve nakrájené na tlustá kolečka, snítku rozmarýnu, bobkové listy a malou hrstku sušené majoránky. Promícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 150 °C.
Maso pečeme pod pokličkou tři hodiny. Po třech hodinách vše promícháme a bez pokličky pečeme na 200 °C přibližně další hodinu, občas opatrně promícháme. Tekutina by se nám měla o více než polovinu zredukovat a zhoustnout. Brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidáme mouku a krupici. Těsto si rozdělíme a vyválíme šišky. Hotové šišky vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti je vaříme sedm až deset minut. Uvařené šišky rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout. V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm bramborové šišky dozlatova. Pečené hovězí s mrkví a šalotkami naservírujeme do hlubokých talířů společně s opečenými šiškami na másle a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty dušené hovězí:
Energie: 1020(kcal)
Bílkoviny: 38 g
Tuky: 66 g
Sacharidy: 80 g
Draslík: 2 083 mg
Vápník: 645 mg
Fosfor: 477 mg
Nutriční hodnoty bramborové šišky:
Energie: 1 016(kcal)
Bílkoviny: 29 g
Tuky: 17 g
Sacharidy: 190 g
Draslík: 2185 mg
Vápník: 115 mg
Fosfor: 504 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen
Zeptejte se, poradíme
Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.
PoradnaNa poliklinice v Otrokovicích se otevírá první ambulantní Centrum domácí dialýzy v Česku . „ Přesun...
Celý článekLedvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...
Celý článekČeským pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...
Celý článek