Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience dušené hovězí:

  • 600 g zadního hovězího
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 12 malých šalotek
  • 4 mrkve
  • 3 bobkové listy
  • snítka rozmarýnu
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Ingredience bramborové šišky:

  • 500 g brambor
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g krupice
  • 1 vejce
  • lžíce přepuštěného másla
  • sůl

Postup:

Brambory oloupeme (kvůli snížení obsahu draslíku) a uvaříme je den předem v osolené vodě do poloměkka. Po uvaření vodu z brambor slijeme a necháme je v chladu. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na velké kostky. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme olivový olej a najemno nakrájené dvě cibule.

Cibuli restujeme na středním plamenu za občasného míchání do zlatova asi deset minut. Pak teplotu zvýšíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. K opečenému masu přilijeme vývar, vinný ocet a necháme vše pět minut probublat. Zlehka osolíme a opepříme, do hrnce vložíme oloupané šalotky, stroužky česneku, oloupané mrkve nakrájené na tlustá kolečka, snítku rozmarýnu, bobkové listy a malou hrstku sušené majoránky. Promícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 150 °C.

Maso pečeme pod pokličkou tři hodiny. Po třech hodinách vše promícháme a bez pokličky pečeme na 200 °C přibližně další hodinu, občas opatrně promícháme. Tekutina by se nám měla o více než polovinu zredukovat a zhoustnout. Brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidáme mouku a krupici. Těsto si rozdělíme a vyválíme šišky. Hotové šišky vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti je vaříme sedm až deset minut. Uvařené šišky rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout. V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm bramborové šišky dozlatova. Pečené hovězí s mrkví a šalotkami naservírujeme do hlubokých talířů společně s opečenými šiškami na másle a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty dušené hovězí:

Energie: 1020(kcal)
Bílkoviny: 38 g
Tuky: 66 g
Sacharidy: 80 g
Draslík: 2 083 mg
Vápník: 645 mg
Fosfor: 477 mg

Nutriční hodnoty bramborové šišky:

Energie: 1 016(kcal)
Bílkoviny: 29 g
Tuky: 17 g
Sacharidy: 190 g
Draslík: 2185 mg
Vápník: 115 mg
Fosfor: 504 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Centrum domácí dialýzy ambulance
První Centrum domácí dialýzy v Česku otevírá své dveře v Otrokovicích

Na poliklinice v Otrokovicích se otevírá první ambulantní Centrum domácí dialýzy v Česku . „ Přesun...

Celý článek
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek