
Palačinkové těsto
INGREDIENCE
- 0,3 l mléka
- 0,3 l vody
- 20 dkg celozrnné pšeničné mouky
- 2 vejce
POSTUP
Nejdříve smícháme vodu, mléko a mouku. Když je těsto hladké, přimícháme vajíčka a zabráníme tak vzniku hrudek. Těsto necháme na 10 minut odležet, aby mouka mírně zhoustla. Palačinky připravíme na nepřilnavé menší pánvi.
energie: 187,26 kcal
bílkoviny: 14,75 g
tuky: 13,28 g
sacharidy: 2,56 g
draslík: 198,95 mg
vápník: 104,11 mg
fosfor: 277,76 mg
Špenátové palačinkové lasagne
INGREDIENCE
- 10 celozrnných palačinek
- 250 g špenátu
- 2 nízkotučné tvarohy
- 15 g strouhaného sýru Gouda
- 6 plátků kuřecí šunky
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- pepř
POSTUP
Čerstvý špenát nakrájíme na malé kousky a spaříme vodou. Zmraženy špenát necháme nejdříve rozmrznout a přebytečnou vodu slijeme. Připravený špenát smícháme s tvarohem, vejci, strouhaným sýrem a dochutíme drceným česnekem a pepřem. Do nepřilnavé formy (ideálně hlubší a úzké) položíme na dno palačinky tak, aby její dno bylo zcela zakryté, a zalijeme je špenátovou hmotou. Do hmoty zanoříme 3 plátky šunky a přikryjeme je dalšími palačinkami. Tento proces opakujeme stále dokola. Poslední vrstva by měla být špenátová hmota. Troubu necháme nahřát a pečeme zhruba 60 minut na 170 °C. Povrch lasagní by měl být tmavě žlutý a může být i lehce popraskaný. Počítejme s tím, že se objem dortu při chladnutí lehce zmenší.
energie: 3 950,11 kcal
bílkoviny: 191,04 g
tuky: 50,36 g
sacharidy: 646,27 g
draslík: 2 119,09 mg
vápník: 923,28 mg
fosfor: 1001,01 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen