Steak z květové špičky s letním bramborovým salátem - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Steak z květové špičky s letním bramborovým salátem

Steak z květové špičky s letním bramborovým salátem 4 (porce) Ingredience steak: 800 g hovězí květové špičky Snítka mateřídoušky 10 lístků šalvěje…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Steak z květové špičky s letním bramborovým salátem

4 (porce)

Ingredience steak:

  • 800 g hovězí květové špičky
  • Snítka mateřídoušky
  • 10 lístků šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Ingredience salát:

  • 500 g raných brambor
  • 1 červená cibule
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory očistíme a namočíme je na dvě hodiny do studené vody. Vodu vyměníme za čistou, osolíme a brambory uvaříme. Musí zůstat tuhé, aby se v salátu nerozpadly. Vychladlé brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme cibuli pokrájenou na nudličky a nasekané bylinky. V misce prošleháme zakysanou smetanu, olivový olej a citrónovou šťávu. Zálivku nalijeme na brambory, osolíme, opepříme a vše promícháme. Maso vyndáme z lednice, potřeme olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami. Maso musí mít před tepelnou úpravou pokojovou teplotu, aby nedostala šok a nevytekla nám z něj všechna šťáva. Ideální výška steaku je dva až tři cm, aby maso zůstalo šťavnaté. Steaky osolíme a opepříme z obou stran. Grilovací pánev rozpálíme a opečeme na ní maso zprudka, z každé strany necelé dvě minuty. Steaky z pánve přendáme do pekáčku a pečeme v rozpálené troubě na 200° C pět až osm, podle toho, jak ho chceme mít propečené. Salát můžeme ještě dozdobit plátky červené cibule a nasekanými bylinkami.

Nutriční hodnoty salátu:

Energie: 1562 (kcal)
Bílkoviny:
21,45 g
Tuky:
117,60 g
Sacharidy:
124,65 g
Draslík:
3434 mg
Vápník:
591 mg
Fosfor:
476,50 mg

Nutriční hodnoty steaku:

Energie: 1614,80 (kcal)
Bílkoviny:
61,05 g
Tuky:
118,85 g
Sacharidy:
92,35 g
Draslík:
1374 mg
Vápník:
231,50 mg
Fosfor:
492 mg