6. 6. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience steak: (4 porce)

  • 800 g hovězí květové špičky
  • Snítka mateřídoušky
  • 10 lístků šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Ingredience salát: (4 porce)

  • 500 g raných brambor
  • 1 červená cibule
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory očistíme a namočíme je na dvě hodiny do studené vody. Vodu vyměníme za čistou, osolíme a brambory uvaříme. Musí zůstat tuhé, aby se v salátu nerozpadly. Vychladlé brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme cibuli pokrájenou na nudličky a nasekané bylinky. V misce prošleháme zakysanou smetanu, olivový olej a citrónovou šťávu. Zálivku nalijeme na brambory, osolíme, opepříme a vše promícháme.

Maso vyndáme z lednice, potřeme olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami. Maso musí mít před tepelnou úpravou pokojovou teplotu, aby nedostala šok a nevytekla nám z něj všechna šťáva. Ideální výška steaku je dva až tři cm, aby maso zůstalo šťavnaté. Steaky osolíme a opepříme z obou stran.

Grilovací pánev rozpálíme a opečeme na ní maso zprudka, z každé strany necelé dvě minuty. Steaky z pánve přendáme do pekáčku a pečeme v rozpálené troubě na 200° C pět až osm, podle toho, jak ho chceme mít propečené. Salát můžeme ještě dozdobit plátky červené cibule a nasekanými bylinkami.

Nutriční hodnoty salátu:

Energie: 1562 (kcal)
Bílkoviny: 21,45 g
Tuky: 117,60 g
Sacharidy: 124,65 g
Draslík: 3434 mg
Vápník: 591 mg
Fosfor: 476,50 mg

Nutriční hodnoty steaku:

Energie: 1614,80 (kcal)
Bílkoviny: 61,05 g
Tuky: 118,85 g
Sacharidy: 92,35 g
Draslík: 1374 mg
Vápník: 231,50 mg
Fosfor: 492 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek