
Studená polévka Salmorejo
(4 porce)
Ingredience:
- 1 kg soudkových rajčat
- 1 zelená paprika
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 vejce
- 4 plátky šunky
- 4 plátky bílého chleba
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř
Postup:
Rajčata u stopky nakrojíme křížem a spaříme 1 minutu v horké vodě, vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Pak je oloupeme, zbavíme jadérek a dužinu nakrájíme na kousky. Půlku zelené papriky a česnek nakrájíme nadrobno. Vše dáme do mixéru, přidáme namočenou střídu bílého chleba, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Umixujeme do hladka a podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu či česnek. Polévku vychladíme v lednici, naservírujeme do hlubokých talířů, posypeme natvrdo nakrájeným uvařeným vejcem, najemno nakrájenou šunkou, cibulí a paprikou. Nakonec zlehka pokapeme olivovým olejem a opepříme.
Nutriční hodnoty:
Energie: 806 kcal
Bílkoviny: 40 g
Tuky: 29 g
Sacharidy: 120 g
Draslík: 3 292 mg
Vápník: 421 mg
Fosfor: 725 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen