Vepřová kotleta a pečená kořenová zelenina - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Vepřová kotleta a pečená kořenová zelenina

Ingredience (4 porce) kotleta 4 vepřové kotlety s kostí 2 stroužky česneku 1 lžička sekaného rozmarýnu 2 lžíce slunečnicového oleje…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Ingredience (4 porce) kotleta

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sekaného rozmarýnu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička másla
  • sůl a pepř

Zelenina:

  • 400 g mrkve
  • 240 g kořenové petržele
  • 4 lístky šalvěje
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 40 g másla
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř

Postup:

Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvi na středním plamenu rozehřejeme slunečnicový olej a orestujeme na něm mrkev a petržel, stačí tři minuty, ke konci vše zakápneme citronovou šťávou a restujeme ještě další minutu. Poté zeleninu přendáme do pekáče vyloženého pečicím papírem, přidáme lístky šalvěje, plátky másla, pokapeme ji medem, osolíme, opepříme a promícháme. Kořenovou zeleninu pečeme v troubě na 180 °C 30–35 minut.

Kotlety potřeme slunečnicovým olejem a zprudka je opečeme na pánvi, z každé strany tři minuty, aby se maso zatáhlo. Do pekáče vyloženého pečicím papírem nasypeme česnek nakrájený na tenké plátky a půl lžičky najemno nasekaného rozmarýnu. Opečené kotlety osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pekáče. Posypeme je zbytkem rozmarýnu, položíme na ně plátky másla a podlijeme 50 ml vody. Kotlety pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 15–20 minut, záleží na tloušťce plátků masa.

Pečenou kořenovou zeleninu naservírujeme na talíře, přidáme pečené kotlety, přelijeme je výpekem s česnekem a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty:

Energie: 2 379 (kcal)
Bílkoviny: 177 g
Tuky: 152 g
Sacharidy: 56 g
Draslík: 5 484 mg
Vápník: 675 mg
Fosfor: 1 974 mg