
Ingredience (4 porce) kotleta
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sekaného rozmarýnu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička másla
- sůl a pepř
Zelenina:
- 400 g mrkve
- 240 g kořenové petržele
- 4 lístky šalvěje
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 40 g másla
- 1 lžíce medu
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř
Postup:
Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvi na středním plamenu rozehřejeme slunečnicový olej a orestujeme na něm mrkev a petržel, stačí tři minuty, ke konci vše zakápneme citronovou šťávou a restujeme ještě další minutu. Poté zeleninu přendáme do pekáče vyloženého pečicím papírem, přidáme lístky šalvěje, plátky másla, pokapeme ji medem, osolíme, opepříme a promícháme. Kořenovou zeleninu pečeme v troubě na 180 °C 30–35 minut.
Kotlety potřeme slunečnicovým olejem a zprudka je opečeme na pánvi, z každé strany tři minuty, aby se maso zatáhlo. Do pekáče vyloženého pečicím papírem nasypeme česnek nakrájený na tenké plátky a půl lžičky najemno nasekaného rozmarýnu. Opečené kotlety osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pekáče. Posypeme je zbytkem rozmarýnu, položíme na ně plátky másla a podlijeme 50 ml vody. Kotlety pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 15–20 minut, záleží na tloušťce plátků masa.
Pečenou kořenovou zeleninu naservírujeme na talíře, přidáme pečené kotlety, přelijeme je výpekem s česnekem a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty:
Energie: 2 379 (kcal)
Bílkoviny: 177 g
Tuky: 152 g
Sacharidy: 56 g
Draslík: 5 484 mg
Vápník: 675 mg
Fosfor: 1 974 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen