Výživa onkologických pacientů - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Výživa onkologických pacientů

Nároky organismu na příjem energie a živin jsou při nádorovém onemocnění vysoké, a proto je výživa onkologického pacienta nesmírně důležitá.…

Tisk
E-mail
Sdílejte

Nároky organismu na příjem energie a živin jsou při nádorovém onemocnění vysoké, a proto je výživa onkologického pacienta nesmírně důležitá. Na boj s nemocí i náročnou léčbou potřebuje nemocný dostatek sil, a pokud tělo nedostane živiny zvenku, sáhne do vlastních zásob. Energii však nezískává z tuků, ale ze svalové tkáně. Klíčem k úspěchů výživy onkologicky nemocného pacienta jsou tedy hlavně bílkoviny.1

Nádor dokáže tělo zcela vyčerpat

Jedním z příznaků nádorového onemocnění může být hubnutí. Je typické téměř pro polovinu všech zhoubných nádorů, především žaludku, slinivky břišní, jícnu, plic a dalších.2 Váhový úbytek provází také pokročilé nádorové onemocnění s metastázami. Příčinou hubnutí je aktivita látek tvořených nádorem, které zcela mění procesy zpracování živin v lidském těle směrem k přednostní spotřebě bílkovin. Současně tyto látky způsobují nechutenství. Hovoříme proto o nádorové anorexii a kachexii, která se rozvíjí již od počátku vzniku nádoru.1

Při nádorové anorexii není pacient schopen přijímat potravu, což souvisí s celkovými obtížemi onkologického onemocnění a jeho léčbou, včetně působení cytostatik. Nemocný pociťuje k jídlu odpor nebo ho není schopen přijímat, například kvůli problémům v dutině ústní. Na rozdíl od mentální anorexie, kterou trpí především mladé dívky, kdy je jídlo odmítáno úmyslně na základě zkreslené představy o vlastním těle, při nádorové kachexii dochází k výraznému úbytku svaloviny a dalších tkání. Příčinou je nejen nedostatečný příjem potravy, ale také změny ve zpracování živin způsobené látkami produkovanými nádorem, kdy je energie čerpána ze svalů.1

Při léčbě cytostatiky se mohou projevit i jejich nežádoucí účinky, které na příjem běžné stravy rovněž působí. Důsledkem nedostatku bílkovin je tělesná slabost a snížení fyzické aktivity nutné pro tvorbu svalových bílkovin. Oslaben je také imunitní systém, dýchací svaly i srdeční sval. Pacient je ohrožen řadou komplikací, jako je zápal plic, různé infekce a obtížné hojení ran. Nádorová kachexie je mnohdy závažnější než samo onkologické onemocnění a u 20 procent onkologických pacientů je hlavní příčinou smrti.2

Jezte to, co vám chutná

Základem stravování onkologického pacienta je výživná strava. I když nemocný trpí nechutenstvím a různými obtížemi při jídle, neměl by rezignovat na příjem potravy ústy, protože je důležité udržovat v činnosti střeva a střevní bakterie. Jak příjmu stravy pomoci? Není třeba se řídit žádným režimem, naopak každá chvilka, která se zdá být pro jídlo příhodná, by měla být využita. Přednost by měla dostat oblíbená jídla, jejich lákavá úprava i nové recepty. Jídlo by mělo být konzumováno pomalu, několikrát (pětkrát až šestkrát) denně v malých porcích. Často jsou lépe snášena studená než teplá jídla, teplé jídlo navíc navozuje pocit sytosti. Chuť k jídlu je možné podpořit skleničkou piva a krátkou procházkou na čerstvém vzduchu. Sledování televize nebo poslech hudby zase odpoutají myšlenky od nechutenství a povinnosti jíst.3

Co se týká složení, strava by měla být pestrá, vyvážená, obsahující všechny živiny včetně vitaminů a stopových prvků. Nemocný by měl přijímat stravu připravenou z čerstvých kvalitních potravin a dbát na pitný režim. Neměla by chybět zelenina, ovoce, mléčné výrobky, libové maso a sacharidy. Bílkoviny je možné doplňovat i sippingem. Případné potíže s příjmem potravy včas konzultujte s nutričním terapeutem.

Co může nahradit jídlo

Onkologičtí pacienti se často potýkají s nedostatečným příjmem potravy. Příčin může být více. Některá cytostatika způsobují nechutenství, pocit nevolnosti a zvracení nebo mohou zásadně změnit vnímání chuti. Dále poškozují sliznice a tkáně pod nimi, což vede v ústech a na jazyku ke vzniku zánětů a vředů (mukozitida), které téměř znemožňují příjem normální pevné stravy. Mukozitidou bývá dutina ústní postižena i při ozařování (radioterapii) nádorů hlavy a krku. Radioterapie působí i na slinné žlázy, snižuje produkci slin. Stravování je bolestivé a rozkousané jídlo se obtížně polyká. Sliznice dutiny ústní je sice možné léčit, ale je třeba myslet i na to, jak tělo dostatečně zásobovat živinami a zachovat příjem potravy ústy. U nemocného, který má s výživou potíže, neprospívá a prokazatelně hubne, je možné zahájit nutriční podporu formou tzv. sippingu, což je nápoj bohatý na energii a bílkoviny určený k popíjení v malých dávkách1).

Proč podávat sipping

Sipping má pro onkologické pacienty dvě základní výhody. Jednak je kompletní a vyváženou výživou v koncentrované formě a není potřeba ho vypít mnoho. Za druhé ho nemocní přijímají snadněji než pevnou stravu. Výživu jím lze zcela nahradit nebo jen živiny, hlavně bílkoviny, doplňovat.4

Jedním ze sippingů na českém trhu jsou nápoje řady Nutricomp®. Standardní sipping Nutricomp Drink Plus se vyrábí v několika příchutích (jahoda, čokoláda, banán, vanilka), dostupná je i varianta s vlákninou Nutricomp Drink Plus Fibre (vanilka, káva, čokoláda, broskev-meruňka). Nutricomp Drink Plus Soup je jediný sipping na trhu se slanou chutí (příchuť zeleninová polévka a jemné kuřecí kari). Jedna lahvička o objemu 200 ml obsahuje nutričně kompletní vysoce kalorickou výživu (150 kcal ve 100 ml nápoje) s obsahem vysoce kvalitních bílkovin, tuků, rybího tuku a omega mastných kyselin, bez lepku a klinicky významného množství laktózy.

Bílkoviny pro onkologického pacienta

Onkologický pacient spotřebuje denně až 2 g bílkoviny na jeden kilogram své hmotnosti,4 tj. při 70 kg hmotnosti až 140 g. V tabulce vidíme, že k pokrytí tohoto množství by musel sníst 700 g hovězího masa nebo 1,75 kg tvarohu, případně vypít více než čtyři litry mléka. Toto množství bílkoviny zajistí jedno 200ml balení sippingu bez vlákniny Nutricomp Drink Plus HP (vanilka, čokoláda-nugát) obsahující v jedné 200ml lahvičce 20 g kvalitní bílkoviny, případně varianta s vlákninou Nutricomp Drink 2,0 kcal Fibre (mléčný karamel, třešeň, čokoládová pralinka) s obsahem 18 g bílkoviny v jedné 200ml lahvičce. Nutricomp Drink 2,0 kcal Fibre je navíc, jak již říká jeho název, vysoce energetický (obsahuje 200 kcal ve 100 ml nápoje).

 

  20 g bílkovin obsahuje:
  100 g hovězího masa
  nebo 250 g tvarohu
  nebo 10 trojhránků taveného sýra 175 g
  nebo polotučné mléko 625 ml
  nebo tvrdý sýr Eidam 70 g
  nebo 1 Nutricomp Drink Plus HP

 

Sipping může být podáván jako doplněk výživy k běžnému jídlu (jedna lahvička až tři lahvičky denně) nebo jako jediný zdroj výživy (pět až sedm lahviček denně) podle individuálních potřeb pacienta. Nejlépe chutná vychlazený.

Nutricomp® je možné zakoupit v prodejnách zdravotnických potřeb Zelená hvězda,případně objednat v každé lékárně nebo na eshopu Pilulka.cz.

V případě, že trávicí trakt funguje, ale nemocný není schopen přijímat potravu ústy, je možné přikročit k výživě sondou. Tato výživa může být podávána i v domácím prostředí. Další možností je výživa parenterální, která obchází střevo a podává se přímo do krevního oběhu. Krátkodobě je výživa podávána do periferní žíly horní končetiny, dlouhodobě do některé z centrálních žil. Podpůrnou úlohu pro zlepšení nutričního stavu pacienta hraje fyzická aktivita a podávání n-3 polynenasycených mastných kyselin. Úbytek svalové hmoty je možné řešit i podáváním některých léků.1

Chyby a mýty ve výživě onkologických pacientů5

  • Největším omylem je představa, že výživou živíme nádor, a že je tedy možné nádor vyhladovět. Naopak, hladovění vede k oslabení organismu.
  • Není pravda, že obézní pacienti nemohou trpět podvýživou. Při nádorovém onemocnění získává tělo energii především z bílkovin a tuk nezpracovává, takže váhový úbytek nemusí být na první pohled zřetelný.
  • Neplatí, že s nutriční podporou čekáme až do chvíle, kdy se rozvine kachexie. Naopak, probíhající kachexii mnohdy není možné zastavit. Není nač čekat, s nutriční podporou je potřeba začít hned.
  • Onkologičtí pacienti, kteří odmítají jídlo, si nevymýšlejí. Onkologická léčba může způsobit změnu vnímání chuti, a proto jim i dříve oblíbená jídla chutnat nemusí.
  • Vegetariánská strava onkologickým pacientům neprospívá, protože vede k podvýživě z nedostatku bílkovin.
  • Nutriční podpora se týká i ležících pacientů. Také oni musí vydatně jíst, i když se nepohybují.

 

1M. Tomíška. Syndrom nádorové anorexie a kachexie. Onkologie 2008;2(3):174–178

2E. Meisnerová. Výživa a nádorové onemocnění. Onkologie. 2017;11(1):24–24

3D. Hrbková. Doporučení při nechutenství, Publikace MOÚ,

4Linkos.cz

5Linkos.cz