Ledviny - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Ledviny

Ledviny

Ledviny

Ledviny jsou párovým orgánem o velikosti zhruba sevřené pěsti a jsou uloženy po obou stranách bederní páteře.

Hlavní funkcí ledvin je zbavovat krev odpadních látek, udržovat stálé vnitřní prostředí (zejména koncentraci minerálů) a regulovat objem vody v organismu. Ledviny jsou pro tělo stejně důležité jako například srdce anebo plíce. Onemocnění ledvin výrazně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt či mozková mrtvice. Onemocnění nemusí pacient sám spozorovat, proto je důležitá prevence.

Včasná diagnostika může ledviny vyléčit anebo průběh nemoci zmírnit. Vyšetření ledvin je rychlý a bezbolestný proces.

O  problémech s ledvinami v lékařské poradně dopoledního pořadu Českého rozhlasu hovoří primář dialyzačního střediska B. Braun Avitum Bulovka doktor Vladimír Vojanec.

Koho se týká onemocnění ledvin?

Onemocnění ledvin může postihnout kohokoliv, nicméně některé skupiny by měli dbát na prevenci mnohem víc. Vyšší riziko onemocnění je u lidí ve věku nad 50 let. Pravidelné preventivní vyšetření by ale měli absolvovat diabetici, lidé s nadváhou, kuřáci a vůbec každý, v jehož rodině se onemocnění ledvin vyskytlo.

Další články k tématu:

Palačinkový dort

INGREDIENCE 5 celozrnných palačinek 1 vanilkový puding 0,5 l mléka 100 g Glukopuru (hroznového cukru) 3 lžičky javorového sirupu 1…

Celý článek >

Špenátové palačinkové lasagne

Palačinkové těsto INGREDIENCE 0,3 l mléka 0,3 l vody 20 dkg celozrnné pšeničné mouky 2 vejce POSTUP Nejdříve smícháme vodu,…

Celý článek >

Pomazánka z řapíkatého celeru a avokáda

INGREDIENCE řapíkatý celer – 5 řapíků 2 zralá avokáda 1 limetka POSTUP Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na velmi malé…

Celý článek >

Carrot cake s krémem z Lučiny

INGREDIENCE 150 g třtinového cukru 180 ml slunečnicového oleje 180 g (špaldové) hladké mouky (možno i polohrubá) 180 g mrkve,…

Celý článek >

Kopřivová polévka

INGREDIENCE 500 g listů kopřiv 3 l vody 2 lžíce másla 2 stroužky česneku špetku soli a pepře   POSTUP…

Celý článek >

Toust se zastřeným vejcem

INGREDIENCE 2 celozrnné bagetky 4 vejce 3 lžičky octa sušená rajčata čerstvý tymián POSTUP Do většího hrnce dáme vařit vodu…

Celý článek >

Osvěžující poctivé domácí nanuky

POSTUP Na výrobu můžeme použít zmrzlinovač, ale pokud ho nemáte, nic se neděje. Stačí, když si koupíme tvořítka (domácí potřeby)…

Celý článek >

Polévka z pečených paprik

Ingredience: 11 červených paprik 1 velká červená cibule 4 stroužky česneku snítka bazalky 1 l kuřecího vývaru 4 lžíce zakysané…

Celý článek >

Hořčičné kuře a brambory

Ingredience kuře: 4 kuřecí prsa s kůží 4 lžičky dijonské hořčice 6 stroužků česneku 4 jarní cibulky (světlé části) 1 velký…

Celý článek >

Salát z červené řepy s rukolou a medovo-hořčičným dresinkem

Ingredience: 4 střední červené řepy 4 střední žluté řepy 100 g rukoly 2 lžičky medu 2 lžičky hrubozrnné hořčice 2…

Celý článek >