Ledviny - Strana 4 z 16 - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Ledviny

Ledviny

Ledviny

Ledviny jsou párovým orgánem o velikosti zhruba sevřené pěsti a jsou uloženy po obou stranách bederní páteře.

Hlavní funkcí ledvin je zbavovat krev odpadních látek, udržovat stálé vnitřní prostředí (zejména koncentraci minerálů) a regulovat objem vody v organismu. Ledviny jsou pro tělo stejně důležité jako například srdce anebo plíce. Onemocnění ledvin výrazně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt či mozková mrtvice. Onemocnění nemusí pacient sám zpozorovat, proto je důležitá prevence.

Včasná diagnostika může ledviny vyléčit anebo průběh nemoci zmírnit. Vyšetření ledvin je rychlý a bezbolestný proces.

Koho se týká onemocnění ledvin?

Onemocnění ledvin může postihnout kohokoliv, nicméně některé skupiny by měli dbát na prevenci mnohem víc. Vyšší riziko onemocnění je u lidí ve věku nad 50 let. Pravidelné preventivní vyšetření by ale měli absolvovat diabetici, lidé s nadváhou, kuřáci a vůbec každý, v jehož rodině se onemocnění ledvin vyskytlo.

Další články k tématu:

Zimní dovolená v srdci Evropy

Dovolená v překrásné krajině plné historických městeček, zámků, kostelů a muzeí v nizozemském městě Kerkrade a jeho okolí je spolehlivým…

Celý článek >

Transplantace navzdory dědičnému onemocnění

Paní Marii lékaři diagnostikovali polycystózu ledvin, když jí bylo sedmnáct let. První komplikace se objevily přibližně po dvou letech a…

Celý článek >

Domácí dialýza – odpovědi na dotazy

V rubrice Listárna v časopise Dialog dostáváte prostor vy, naši čtenáři. Lépe řečeno vaše dotazy. Tentokrát jste se nás ptali…

Celý článek >

Na pacienty s covidem-19 jsme připraveni

Aktivně jsme zareagovali na vývoj pandemické situace a v současné době jsme ve všech dialyzačních střediscích B. Braun Avitum připraveni…

Celý článek >

Štědrej večer nastal, dobroty přichystal

Vánoce, Vánoce přicházejí… Ano, na Vánoce se těší většina z nás. Ať už to jsou děti, které se nemohou dočkat,…

Celý článek >

Rödbetsallad (salát z červené řepy s jablkem)

Ingredience (4 porce): 500 g červené řepy 100 g zeleného jablka 50 g červené cibule 150 g bílého smetanového jogurtu…

Celý článek >

Köttbullar (masové koule)

Ingredience 300 g mletého libového vepřového 300 g mletého libového hovězího 1 cibule 50 g smetany 31% 20 g strouhanky…

Celý článek >

Pepparkakor (perníčky)

Ingredience: 170 g cukru 170 g medu 170 g másla 1 vejce 540 g hladké mouky 2 lžičky mleté skořice…

Celý článek >

Štědrovečerní menu napříč Evropou

Vánoční čas je krásné období. Dává prostor tradicím, které se dědí z generace na generaci, svět je provoněný purpurou a…

Celý článek >

Má nejsilnější životní role: podpora přítelkyně po transplantaci

Herec Jirí Štrébl (61) je sice inženýrem ekonomie, avšak po první zkušenosti v amatérském souboru už prkna, co znamenají svet,…

Celý článek >