Ledviny - Strana 4 z 7 - Lepší péče - Nebojte se zeptat vašeho lékaře
Témata: 

Ledviny

Ledviny

Ledviny

Ledviny jsou párovým orgánem o velikosti zhruba sevřené pěsti a jsou uloženy po obou stranách bederní páteře.

Hlavní funkcí ledvin je zbavovat krev odpadních látek, udržovat stálé vnitřní prostředí (zejména koncentraci minerálů) a regulovat objem vody v organismu. Ledviny jsou pro tělo stejně důležité jako například srdce anebo plíce. Onemocnění ledvin výrazně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt či mozková mrtvice. Onemocnění nemusí pacient sám zpozorovat, proto je důležitá prevence.

Včasná diagnostika může ledviny vyléčit anebo průběh nemoci zmírnit. Vyšetření ledvin je rychlý a bezbolestný proces.

Koho se týká onemocnění ledvin?

Onemocnění ledvin může postihnout kohokoliv, nicméně některé skupiny by měli dbát na prevenci mnohem víc. Vyšší riziko onemocnění je u lidí ve věku nad 50 let. Pravidelné preventivní vyšetření by ale měli absolvovat diabetici, lidé s nadváhou, kuřáci a vůbec každý, v jehož rodině se onemocnění ledvin vyskytlo.

Další články k tématu:

Salát s cuketou a tuňákem

INGREDIENCE 300 g salátu polníčku 100 g rukoly 100 g čerstvého tuňáka 20 cherry rajčat 1 zralé avokádo 1 mladá…

Celý článek >

Bruschetta s krémem z pečeného česneku se sušenými rajčaty

Česnek patří mezi afrodiziaka a je silným antioxidantem. Ale ruku na srdce, kdo z nás si dá při očekávání romantiky něco…

Celý článek >

Tažený jablečný závin

Vynikající tažný jablečný závin.

Vynikající tažný jablečný závin.

Celý článek >

Šneci s petrželovou nádivkou

Šneci s petrželovou nádivkou  4 porce – 12 ks Ingredience 12 ks vařených šneků v zeleninovém vývaru 12 ks ulit…

Celý článek >

Kapr na modro

Kapr na modro s petrželovými bramborami, pečenými jablky a smetanovým křenem 4 porce  Ingredience 4 filety z kapra i s…

Celý článek >

Palačinkový dort

INGREDIENCE 5 celozrnných palačinek 1 vanilkový puding 0,5 l mléka 100 g Glukopuru (hroznového cukru) 3 lžičky javorového sirupu 1…

Celý článek >

Špenátové palačinkové lasagne

Palačinkové těsto INGREDIENCE 0,3 l mléka 0,3 l vody 20 dkg celozrnné pšeničné mouky 2 vejce POSTUP Nejdříve smícháme vodu,…

Celý článek >

Pomazánka z řapíkatého celeru a avokáda

INGREDIENCE řapíkatý celer – 5 řapíků 2 zralá avokáda 1 limetka POSTUP Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na velmi malé…

Celý článek >

Carrot cake s krémem z Lučiny

INGREDIENCE 150 g třtinového cukru 180 ml slunečnicového oleje 180 g (špaldové) hladké mouky (možno i polohrubá) 180 g mrkve,…

Celý článek >

Kopřivová polévka

INGREDIENCE 500 g listů kopřiv 3 l vody 2 lžíce másla 2 stroužky česneku špetku soli a pepře   POSTUP…

Celý článek >