Podvýživa,malnutrice
Témata: 

Podvýživa (Malnutrice)

Podvýživa

Podvýživou, neboli malnutricí, nazýváme stav nedostatku živin v organismu. Může se jednat o nedostatek základních živin, nebo pouze některých složek, které si organismus nedokáže sám vytvořit, například esenciálních aminokyselin, důležitých pro tvorbu bílkovin. Podvýživa je zvlášť nebezpečná při nemoci, protože nároky organismu na energii se zvětšují a tělo začne čerpat energii z bílkovin.

Proč je podvýživa v nemoci nebezpečná

Pro nemoc je tedy charakteristická proteinová malnutrice, při které dochází ke zvýšenému odbourávání bílkovin, což vede k oslabení organismu. Pacient je náchylnější ke komplikacím, a rozvoji infekce a proces uzdravování nebo hojení se komplikuje.

Další články k tématu:

Téma podvýživy v nemocnicích je opět aktuální

Na důležitost nutriční péče upozornila tisková konference Aliance pro nutriční péči (APNP), která se u příležitosti mezinárodního projektu Nutriční den 2019 konala 7. listopadu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Na důležitost nutriční péče upozornila tisková konference Aliance pro nutriční péči (APNP), která se u příležitosti mezinárodního projektu Nutriční den 2019 konala 7. listopadu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Celý článek >

Nutriční terapeut by měl být dostupný každému nemocnému

Není žádnou novinkou, že hospitalizovaní pacienti mají sníženou chuť k jídlu a nemocniční strava jim většinou příliš nechutná. Zdravotnický personál je…

Celý článek >

Malnutrice (podvýživa) jako jedna z nejproblematičtějších oblastí

V Českém rozhlase v pořadu Radioporadna se sešli dva odborníci na malnutrici. Jedním z nich byl předseda Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče doc. MUDr. Pavel Těšínský a druhým specialista na výživu MUDr. František Vojík ze společnosti B. Braun.

V Českém rozhlase v pořadu Radioporadna se sešli dva odborníci na malnutrici. Jedním z nich byl předseda Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče doc. MUDr. Pavel Těšínský a druhým specialista na výživu MUDr. František Vojík ze společnosti B. Braun.

Celý článek >

Malnutrice – současné riziko ohrožující civilizovanou společnost

Nedostává-li tělo správné množství živin, které potřebuje, může nastat fáze, kterou odborníci nazývají malnutrice neboli podvýživa. Příčinami malnutrice jsou stavy…

Celý článek >

Zásady správného stravování seniorů

Výživa patří mezi základní fyziologické potřeby, je důležitou podmínkou zachování lidského života a udržení zdraví. Ve vyšším věku to pak platí dvojnásob. Výživa ale neplní jenom sytící funkci, má i sociálně psychologický rozměr a stává se také určitým prostředkem prevence nemocí a malnutrice (podvýživy).

Výživa patří mezi základní fyziologické potřeby, je důležitou podmínkou zachování lidského života a udržení zdraví. Ve vyšším věku to pak platí dvojnásob. Výživa ale neplní jenom sytící funkci, má i sociálně psychologický rozměr a stává se také určitým prostředkem prevence nemocí a malnutrice (podvýživy).

Celý článek >

Zdravotníci chtějí vědět více o výživě pacientů aneb nutritionDay 2015

Stále více studií prokazuje, že stav výživy nemocného má přímý vliv na to, jak se popere se svou nemocí. Sebelepší…

Celý článek >

Podvýživa (malnutrice)

Podvýživou nazýváme stav nerovnováhy mezi příjmem živin a jejich potřebou v organismu. Je významným rizikem nemoci, protože zpomaluje uzdravení a…

Celý článek >

Odhad rizika a prevence podvýživy

Panuje mylná představa, že pacient, který si nastřádal dostatečné tukové zásoby, se podvýživy bát nemusí. V době nemoci však může…

Celý článek >

Komu hrozí podvýživa

Podvýživa neboli malnutrice je nedostatek látek potřebných ke správnému fungování celého organismu. Jejich nedostatek nemusí být přitom patrný na první…

Celý článek >

Příčiny nemocniční podvýživy

Onemocnění spojené se zánětlivou odpovědí organizmu je téměř vždy provázeno ztrátou chuti k jídlu. Souvisí to s negativním vlivem prozánětlivých mediátorů (zejména eikosanoidů a cytokinů) na produkci neuromediátorů, které podporují chuť k jídlu.

Onemocnění spojené se zánětlivou odpovědí organizmu je téměř vždy provázeno ztrátou chuti k jídlu. Souvisí to s negativním vlivem prozánětlivých mediátorů (zejména eikosanoidů a cytokinů) na produkci neuromediátorů, které podporují chuť k jídlu.

Celý článek >