
Nemocný člověk sní méně, než člověk zdravý. Příčin je celá řada, od nechutenství až po obtíže při polykání. Normální příjem potravy se snažíme maximálně podpořit a zohlednit individuální požadavky nemocného. Můžeme upravit chuť, konzistenci, velikost porce nebo dobu příjmu potravy. Pomůže také motivace pacienta i osobní asistence při jídle. Pokud tato snaha selže, je nutné ji nahradit nebo doplnit výživou umělou. Cílem umělé výživy je udržet vyrovnanou energetickou bilanci a případně dodat chybějící živiny.
Pokud podávání výživy přirozenou cestou selže, je třeba přikročit k umělé výživě, která se dělí na výživu enterální a parenterální. Přednost má výživa podávaná enterální cestou, tedy cestou trávicího traktu. Druhou možností je výživa parenterální, kdy jsou živiny dodávány přímo do krve pomocí žilní infuze.