Pro normální fungování organismu je nutné, aby pomocí výživy neustále dostával organické látky (bílkoviny, tuky, sacharidy a vitamíny), dále minerální soli a vodu. Všechny tyto látky se nacházejí v rostlinných a živočišných potravinách. Výživa je kompletní tehdy, jestliže plně doplňuje energii a poskytuje buňkám materiál na jejich růst a obměnu.
Bílkoviny
Bílkoviny (proteiny) se skládají z 20 druhů standardních aminokyselin. Hlavním zdrojem bílkovin je maso a mléčné výrobky, ryby, vejce, ořechy, luštěniny.
Tuky
Naše tělo přijímá tuky jak z živočišných produktů (maso, máslo…), tak z rostlinných produktů (rostlinné oleje…). V buňkách slouží tuky jako důležitý stavební materiál. Je nutné, aby jídlo obsahovalo živočišné i rostlinné tuky.
Sacharidy
Sacharidy (monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy) pochází z rostlinných potravin jako jsou brambory, chléb, obiloviny, bobule a ovoce. Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie.
Vitamíny
Vitamíny lidské tělo potřebuje v malém množství, ale s jejich nedostatkem dochází k narušení mnoha metabolických procesů.
Minerální soli
Bez minerálních solí je fungování nervových a svalových tkání nemožné. Minerální soli se do našeho těla dostávají s jídlem.
Voda
Voda je součástí každé buňky. Tvoří převážnou část krevní plazmy, lymfy, tkáňového moku a trávicích šťáv. Vodu do těla dostáváme jídlem a pitím.
Trvalá parenterální, tedy umělá výživa, kdy se podávají živiny přímo do krevního řečiště, nikoli...
Celý článekVšichni dnes můžeme dosáhnout na špičkovou zdravotní péči ve špičkově vybavených nemocnicích. Máme...
Celý článekNároky organismu na příjem energie a živin jsou při nádorovém onemocnění vysoké, a proto je výživa...
Celý článekNechutenství a neschopnost přijímat potravu mohou provázet řadu onemocnění. Nejčastěji se s nimi...
Celý článekNení žádnou novinkou, že hospitalizovaní pacienti mají sníženou chuť k jídlu a nemocniční strava jim...
Celý článekV Českém rozhlase v pořadu Radioporadna se sešli dva odborníci na malnutrici. Jedním z nich byl...
Celý článekStravování v polosedu Zádovou část lůžka zvedneme do úhlu 35 až 45 stupňů. Dolní končetiny jsou...
Celý článekStále více studií prokazuje, že stav výživy nemocného má přímý vliv na to, jak se popere se svou...
Celý článekNutriční péče aneb jak by měla správně vypadat výživa pacientů v nemocnicích. Na toto téma hovořil...
Celý článek