Máslové velikonoční sušenky
Ingredience (10 porcí):
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 1 větší vejce
- 1/2 kávové lžičky mleté kurkumy
- 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- špetka soli
Postup:
V míse smícháme všechny suché ingredience a důkladně je promícháme. Přidáme nakrájené vychlazené máslo, vejce a rychle vypracujeme těsto. Mělo by být krásně měkké a vláčné. Pokud je příliš suché a drolivé, můžeme přidat lžičku vody (záleží na velikosti vejce a savosti mouky). Hotové těsto necháme hodinu odpočinout přikryté v lednici.
Vychlazené těsto si rozdělíme na čtyři části a mezi pláty pečicího papíru vyválíme čtyři pláty o tloušťce 5 mm. Lehce pomoučíme a nakonec každý plát vyválíme embosovaným válečkem, kterým vytvoříme strukturovaný vzor. Pláty vyváleného těsta dáme zpátky do lednice a necháme ztuhnout. Vychlazené těsto vykrájíme formičkami do požadovaného tvaru a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C 10 –12 minut. Upečené sušenky by měly mít lehce narůžovělé okraje. Sušenky necháme vychladnout na roštu a skladujeme v uzavíratelné dóze.
Nutriční hodnoty:
Energie: 3395 (kcal)
Bílkoviny: 61 g
Tuky: 178 g
Sacharidy: 378 g
Draslík: 1627 mg
Vápník: 253 mg
Fosfor: 1571 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen
Zeptejte se, poradíme
Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.
PoradnaNa poliklinice v Otrokovicích se otevírá první ambulantní Centrum domácí dialýzy v Česku . „ Přesun...
Celý článekLedvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...
Celý článekČeským pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...
Celý článek